30. kesäkuuta 2016

Osto: Lisää First Solaria

Tein tänään illalla jälleen uuden osakeoston, mutta en osakkeeseen johon alunperin kuvittelin: Olin varautunut ostamaan Nikeä heti yhtiön tulosjulkistuksen jälkeen, sillä epäilin mahdollisen odotusten alittamisen heilauttavan kurssia reilusti alle 50 dollarin tason. Julkaistut luvut olivatkin odotettua heikommat, minkä johdosta vaikutti siltä että osake valuisi tänään selvästi halvemmaksi. Julkistus tehtiin heti New Yorkin pörssin sulkeuduttua, minkä johdosta after-hours -treidaajat pääsivät jo tekemään ostoja alta viidenkymmenen dollarin. Tänään kuitenkin yllättäen kurssi ampaisi NYSE:n auetessa selvään nousuun, eikä toivomaani ostopaikkaa ilmaantunutkaan koko päivänä. Niinpä Nike sai jäädä odottamaan otollisempaa tilaisuutta.

Niken sijaan huomioni kiinnittyi jälleen uusiutuviin ja hiilivapaisiin energiamuotoihin törmättyäni Bloombergin artikkeliin, jonka mukaan Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko ovat sitoutumassa hyvin kunnianhimoiseen tavoitteesen puhtaan energiantuotannon suhteen. Maiden tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä tuottaa vähintään puolet sähkönkulutuksesta päästöttömillä energiantuotantotavoilla, jonka lisäksi mm. Meksiko on jo sitoutunut kymmenenkertaistamaan uusiutuvan energian tuotantonsa samassa ajassa.

28. kesäkuuta 2016

Osto: Betsson AB

Juhannuksen jälkeiset alennusmyyntiostot jatkuivat tänään europörssien kohtuullisesta rekyylistä huolimatta. Ruotsalaisperäinen vedonlyöntiä ja rahapelejä verkkopalvelussaan tarjoava Betsson AB julkisti tiedotteen, jossa yhtiö antoi tulosvaroituksen toisen kvartaalin osalta. Syynä heikkoon menestykseen ovat olleet mm. epäsuotuisat valuuttakurssit ja heikentyneet vedonlyöntitulot. Tiedotteen seurauksena Betssonin kurssi sukelsi aamulla yli 20% ja kun mukaan laskee Brexitin aiheuttaman yleisen kurssipaniikin, on osakkeen hinta tullut viikon sisällä alas yli 30%.

Ruotsin kruunun ollessa suotuisassa kurssissa euroa vasten, on länsinaapurin osakkeisiin sijoittaminen tällä hetkellä kohtuullisen houkuttelevaa. Ostin eilen jo hieman lisää H&M:ää osinkosalkkuuni ja olen seurannut aktiivisesti Svenska Handelsbankenin kurssin kehittymistä. Betsson ei sinänsä ole yritys, johon haluaisin sijoittaa pitkäjänteisesti suuria summia. Tämänpäiväinen kurssireaktio tuntui kuitenkin sen verran liioitellulta, että poimin pienen erän osaketta satelliittisalkkuuni.

27. kesäkuuta 2016

Osto: Hennes & Mauritz

Tänään koettiin Helsingin ja Tukholman pörsseissä viivästetty Brexit-romahdus, kun markkinapaikat olivat perjantaina juhannuksen vuoksi kiinni. Kotimaisten ja ruotsalaisten yritysten perjantainen syöksy muilla markkinoilla kuitenkin antoi selvän indikaation siitä, että tänään indeksit tulisivat roimasti alas. Ja niinhän ne tulivatkin: Helsingin 7% pudotus vastaa jo vuoden 2008 finanssikriisin päiväsyöksyjä.

Kiinnitin itse aamulla huomioni siihen, että siinä missä euro oli heikentynyt roimasti dollaria vasten, oli Ruotsin kruunun kurssi itseasiassa varsin houkuttelevalla tasolla. Niinpä päätinkin tutkia, josko kasvattaisin osinkosalkun Ruotsipainoa hieman lisää. Alustavan tarkastelun perusteella päädyin seuraamaan Svenska Handelsbankenin ja Hennes & Mauritzin kurssireaktiota avauksessa. Henkkamaukasta itseasiassa laitoin pohjahintaisen toimeksiannon vetämäänkin kurssiin 233,25 SEK, mutta avausdippi ei aivan yltänyt niin alas.

25. kesäkuuta 2016

Osto: Wells Fargo

Jenkkipörssien aukeaminen perjantaina ei heilauttanut euro-osakkeita enää alaspäin toivomallani tavalla, joten jätin saksalaisosakkeet ostamatta. Sen sijaan seurasin hetken aikaa dollariosakkeiden kurssilaskua ja yritin löytää seurantalistaltani yrityksiä, joiden osake olisi sukeltanut erityisen paljon. Kaikkiaanhan jenkkimarkkinan kurssilasku jäi roimasti Eurooppaa pienemmäksi ja yön yli tapahtuneeen EUR-USD kurssiheilahduksen vuoksi salkun dollariosakkeet tuntuivat kärsineet tilanteesta yllättävänkin vähän.

Seurantalistani laadukkaimpien yhtiöiden osakekurssit eivät heiluneet kovin merkittävästi Brexit-päätöksen myötä. Kurssit toki laskivat hieman, mutta esim. suurinta osaa osintoaristokraattien osakkeista on ollut mahdollista ostaa reilusti edullisemminkin useaan otteeseen viimeisen 12 kuukauden aikana. Niinpä jätin uusien osakkeiden ostot sikseen ja keskityin kahteen viime aikoina tarkastelussani olleeseen osakkeeseen: Nikeen ja Wells Fargoon.

24. kesäkuuta 2016

Osto: EXX1

Niinhän siinä sitten kuitenkin kävi: Ennakkokyselyistä ja vedonlyöntifirmojen todennäköisyyksistä huolimatta kansanäänestystulos oli Brexitin suhteen myönteinen ja markkinat heittivät heti aamulla häränpyllyä. Täytyy myöntää, että olen varsin yllättynyt tuloksesta ja olisin varmaan toiminut hieman toisin viime päivien ostojen suhteen, mikäli olisin tämän osannut aavistaa. Tuloksesta huolimatta aiemmat ostoni ovat edelleen mielestäni ihan järkeviä, ainoastaan Nordean ensi viikon alussa edessä oleva dippi olisi ollut selvästi oston kannalta parempi ajoitus.

Noh, nyt pitää vain toimia tilanteen mukaisesti ja hyödyntää avautuvat ostopaikat mahdollisimman hyvin. Ensimmäinen Brexitin jälkeinen ostoni oli iShares EURO STOXX Banks ETF, joka sijoittaa suuriin eurooppalaisiin pankkeihin. Tein oston kurssiin 8,70€. Europankkien kurssit ovat painuneet reippaasti alas tänään, ja hajautettu ETF:kin oli ostohetkellä 18% halvempi kuin eilinen huippuhinta. Vuotuinen osinkotuottokin on lähellä neljää prosenttia.

Osto: Nike

Mainitsin eilisiltaisessa ostomerkinnässäni kiinnostuksestani Nikeen, sillä sen kurssi on valunut viime kuukausina houkuttelevampaan suuntaan. Yli 20% lasku viime vuoden huippuhinnoista on johtunut enimmäkseen markkinoiden huolestuneisuudesta koventuneen kilpailun ja hidastuvan myynnin suhteen. Analyytikot uskovat osakkeen kurssin olevan lähitulevaisuudessa hyvin epävakaa ja tavoitehintoja on pudotettu alemmalle tasolle juuri ensi tiistain tulosjulkistuksen alla.

Laskusta huolimatta osake ei ole kuitenkaan mitenkään ilmeisen edullinen. Lasku on leikannut korkeista arvostustasoista huipun pois ja kurssi on palannut P/E-luvulla laskettuna lähelle viiden vuoden keskiarvoa 25. Kasvun hidastumisesta huolimatta Nikeä ei voi missään nimessä kutsua keskinkertaiseksi suoriutujaksi. Yritys on lähes kaikilla mittareilla mitattuna kilpailijoitaan merkittävästi edellä. Siksi olen skeptinen sen suhteen, että yritystä tulisi koskaan kovin helposti saamaan alennusmyyntihintaan. Jos mielii hypätä kelkkaan, täytyy osakkeesta olla valmis maksamaan kohtuullinen hinta.

23. kesäkuuta 2016

Osto: Nordea

Vaikka Helsingin pörssissä oli tänään nousupäivä, otti Nordean osake vaihteeksi taas kunnolla siipeensä. Tarkastaessani salkkuni tilanteen aamulla huomasin osakkeen laskeneen jo yli neljän prosentin verran edellispäivästä. Kaikkiaan salkussani jo olleet paljolti ylihintaiset Nordea-omistukset olivat yli 23% pakkasen puolella. Pankki on kärsinyt viime aikoina monenlaisista negatiivisista uutisista, joten sinänsä kurssilasku on ihan oikeutettua. Mielestäni uutisoinnin määrä ja niiden aiheuttama kurssireaktio on kuitenkin ollut paikoitellen yliampuvaa - kyse on kuitenkin fundamentaalisesti hyvin laadukkaasta pankista, jonka tuloksentekokyky ei ole missään vaiheessa ollut aidosti uhattuna.

Tämän päivän negatiivinen kurssireaktio johtui ilmeisesti enimmäkseen Svenska Dagbladetin julkaisemasta artikkelista, jossa epäiltiin Nordean kykyä täyttää kaikki tarvittavat pääomavaatimukset. Ruotsin finanssivalvonta ehti jo oikaisemaan lehden esittämiä väitteitä, mutta negatiivisen uutisoinnin johdosta useat pankit alensivat Nordean suositusta ja tavoitehintaa, minkä johdosta kurssi sukelsi. Laitoin itse ostotoimeksiannon vetämään, mikäli kurssi alittaisi kahdeksan euron rajan.

22. kesäkuuta 2016

Osto: Wells Fargo, Under Armour

Brexitin todennäköisyyden hiipuessa äänestystä kohti mentäessä alkoi tuntua siltä, että isompi dippi antaa vielä odottaa itseään. Niinpä tänään pörssipäivän päätteeksi salkkuni sai taas hieman täytettä parista jenkiosakkeesta: Kurssien lähdettyä valumaan alaspäin päivän lähestyessä loppuaan laitoin toimeksiannot menemään Wells Fargosta kurssiin $46.94 ja Under Armourista kurssiin $34.41. Molemmat toimeksiannot menivät onnistuneesti läpi ja olivat hyvin lähellä päivän pohjahintoja.

Wells Fargon hankin ikuiseen holdaukseen osinkosalkkuuni. Yhdysvaltojen kolmanneksi suurimman pankin osakkeisiin sijoittamista ei tarvinne kovin syvällisesti perustella, sillä kaikki sijoittamiseen ja osakemarkkinoihin perehtyneet ovat varmasti lukeneet tästä Warren Buffettin suosikkeihin kuuluvasta yrityksestä. Berkshire Hathaway omistaa Wells Fargosta hieman alle kymmenesosan ja kyse on yli 20 miljardin dollarin omistuksella Buffettin sijoitusyhtiön toiseksi suurimmasta positiosta heti Kraft Heizin jälkeen.

10. kesäkuuta 2016

Myynti: Fortum

Nyt se sitten tapahtui: Ikiholdaajan ensimmäinen myynti. Olisihan se pitänyt arvata! Jo alle puoli vuotta blogin aloittamisen jälkeen Ikiholdaaja petti itsensä ja lukijansa luopumalla periaatteistaan ja haksahtamalla myymään omistuksia pois salkusta sen sijaan että olisi sinnikkäästi vain holdannut omistuksia niin kuin blogin nimikin antaa ymmärtää.

Noh, eipäs nyt liioitella. Myin tosiaan eilen pienen osan Fortum-omistuksestani ja tämä oli itseasiassa täysin strategiani mukaista toimintaa. Olen strukturoinut osakesalkkuni ydin-satelliitti-mallin mukaisesti siten, että vähintään 90% salkun osakkeista tulee aina olla holdauksessa, mutta tuolla pienellä 10% satelliittisalkkuosuudella voin tehdä ihan mitä huvittaa. Näin voin kokeilla satelliittisalkun puitteissa vaikka päiväkauppaa, jos siltä tuntuu, kunhan panos ei ylitä tuota kymmenen prosentin rajaa. Koko satelliittisalkun pointtina on se, että saan pidettyä sijoitusharrastukseni mielenkiintoisena maustamalla passiivista indeksisijoittamista ja varovaista osakepoimintaa astetta spekulatiivisemmalla näkemyksen ottamisella, sijoittaen silti pääosin hyvin harkitusti ja pitkäjänteisesti ydinsalkkuun. Ilman mahdollisuutta myydä satelliittiomistuksia vapaasti oman näkemykseni mukaan ei koko satelliittisalkun pitämisessä olisi mitään mieltä.

8. kesäkuuta 2016

Osto: SXR1, EUNL, QDVD, DX2J

Kesäkuun ETF-kuukausisäästöt toteutuivat hieman totuttua myöhemmin, sillä toimeksiantopäivä osui viikonlopulle ja maanantai sattui olemaan Ruotsin kansallispäivä, minkä vuoksi toimeksiannot olivat paussilla. Ostot menivät kuitenkin jälleen läpi eilen ja nyt salkkuraportti on ajan tasalla.

Viime kuu oli salkun kehityksen suhteen hyvin positiivinen ja tällä hetkellä kaikki salkun omistukset ovat plussan puolella. Vahvan nousun myötä alan toistaiseksi painamaan hieman jarrua kuukausisäästöön menevän summan suhteen ja kasvattamaan hiljalleen käteispainoa. Laitan tässä kuussa ETF-kuukausisäästöihin ja rahastoihin yhteensä n. 350€.