Viime aikoina on kuitenkin alkanut näkyä viitteitä siitä, että perinteiset kivijalkapankit ovat heräämässä kilpailemaan myös piensijoittaja-asiakkaista. OP aloitti joulukuun alussa kampanjan, jonka aikana pankin asiakkaiden on mahdollista käydä kauppaa Helsingin Pörssin ja First North -listan osakkeilla ilman välityspalkkioita. Kampanja loppuu maaliskuun lopussa ja on rajattu tuhanteen toteutuneeseen toimeksiantoon, kunhan kaupankäynti tapahtuu ei-ammattimaisen sijoittajan toimesta OP:n sähköisten palvelujen kautta. En itse ole OP:n asiakas, joten en ole perehtynyt kampanjaan tämän tarkemmin. Käsittääkseni pankki perii kuitenkin toimeksiantojen ohella jonkinlaista palkkiota osakkeiden säilyttämisestä. Vaikka OP:n kampanja onkin vain väliaikainen, on sen myötä kasvanut kilpailu piensijoittajista oikein tervetullutta. Muissa sijoitusblogeissa onkin jo näkynyt jonkin verran kampanjaa hyödyntäneitä ostoja.
Tuoreimpana avauksena Nordea ilmoitti äskettäin muuttavansa sijoituspalvelujensa hinnoittelua piensijoittajan näkökulmasta huomattavasti houkuttelevammaksi. Kauppalehden uutisen mukaan pankki aikoo alentaa verkkopankkinsa kautta kauppaa käyvien asiakkaiden hintoja siten, että kaikkien toimeksiantojen välityspalkkioille tulee yhden prosentin hintakatto. Nordean uudet hinnat astuvat voimaan huhtikuun alussa. Tähän saakka pankki on perinyt pohjoismaisten pörssien toimeksiannoista 3-8 euron palkkiota ja kansainvälisistä toimeksiannoista 6-16 euron palkkiota, tason riippuessa asiakkaan sijoitusaktiivisuudesta edellisen vuosineljänneksen aikana. OP:n tapaan Nordeakin tulee uuden hinnaston myötä perimään maksua osakkeiden säilytyksestä, mutta yhdenkin toimeksiannon tekeminen vuosineljänneksen aikana riittää pudottamaan säilytysmaksun nollaan.
Kiinteä prosentin välityspalkkiokatto tekee pienten sijoitusten tekemisen Nordean kautta erittäin houkuttelevaksi. Esimerkiksi sadan euron kotimaisen toimeksiannon palkkio on peräti kolme kertaa edullisempi kuin Nordnetin edullisin palkkiotaso, johon käytännössä yltävät vain uudet asiakkaat sekä yli 50 kauppaa kuukaudessa tekevät aktiivisijoittajat. Pienemmissä toimeksiannoissa ja muualle kuin Suomeen sijoittaessa hintaero kasvaa entisestään. Kerran kvartaalissa yhden toimeksiannon tekevä sijoittaja joutuu Nordnetin hinnaston mukaan maksamaan jatkuvasti seitsemästä yhdeksään euroa välityspalkkiota jokaisesta toimeksiannosta. Käytännössä kertasijoituksen pitäisi siis olla Nordnetissä 700-900 euroa, jotta kustannukset olisivat samalla tasolla. Nordean uudella hinnastolla saman palkkiotaso on voimassa jo kaikista pienimmissäkin toimeksiannoissa.
Olen itse vanha Nordean asiakas, joten toivotan pankkini terästäytymisen piensijoittajien palveluissa erittäin tervetulleeksi. Hintakaton myötä erityisesti suorat osakesijoitukset Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoille muuttuvat huomattavan houkutteleviksi. Siinä missä Nordnetissä järkevät ostot vaatisivat 500-700€ kertasijoituksen, on Nordean hinnoilla sama sijoitus mahdollista hajauttaa ajallisesti paljon tehokkaammin ilman kustannustason nousua.
Nordean uuden hinnaston mukaan pankki veloittaa ei-euromääräisten hankintojen valuutanvaihdosta 0,3% palkkion, mikä on kohtuullisen lähellä Nordnetin automaattisen valuutanvaihdon 0,25% kustannusta. Ainakin Nordnetissä valuuttatilien käyttö on varsin helppoa, mutta en ole perehtynyt Nordean valuuttatilien käyttöön ja kustannuksiin. Mikäli dollariosingot on myös Nordeassa mahdollista ohjata omalle dollaritililleen ja välttyä näin turhilta valuuttakaupoilta, voi amerikkalaisten osinko-osakkeidenkin ostaminen olla järkevämpää Nordean kautta. Muuten todennäköisesti tulen keskittymään Nordeassa osinkoa maksamattomiin jenkkiyrityksiin ja euroina osinkonsa maksaviin eurooppalaisiin yrityksiin.
Aion silti jatkossakin hyödyntää Nordnetin ETF-kuukausisäästöä* ja ilmaisia Superrahastoja* passiivisen indeksisalkkuni sijoituksiin. Suorien osakesijoitusten osalta sen sijaan harkitsen kyllä vakavasti Nordeaan siirtymistä huhtikuun alun jälkeen. Erityisesti ulkomaiset sijoitukset tuntuvat nyt huomattavasti saavutettavammilta. Huippuedulliset jenkkisijoitukset olisivat toki mahdollisia esim. Lynxin tai Interactive Brokersin kautta, mutta en itse tahdo käyttää liikaa aikaa veroasioiden kanssa painimiseen, mikäli se on suinkin vältettävissä. Niinpä Nordea houkuttelee myös sen vuoksi, että uskon raportoinnin verottajan suuntaan sujuvan pankin kautta kivuttomasti.
Nordean ja OP:n hintojen lasku pakottanee myös muut pankit ennen pitkää reagoimaan ja tarkistamaan välityspalkkioitaan. Erityisesti Nordnet joutuu miettimään tarkkaan omaa hinnastoaan, sillä pankki jo pitkään pyrkinyt profiloitumaan kotimaisten markkinoiden edullisimpana välittäjänä, mikä ei enää huhtikuun alun jälkeen pidä kaikilta osin paikkaansa. Itse olen kehityksestä pelkästään hyvilläni, sillä tilanteesta hyötyy ennen kaikkea täkäläinen piensijoittaja.
Havaintojani kivijalkapankkien heränneestä kiinnostuksesta piensijoittaja-asiakkaita kohtaan https://t.co/rxEQt0d9Ng #op #nordea— Ikiholdaaja (@ikiholdaaja) February 15, 2016
Kauppalehden uutisen lopussa mainittiin muuten sivulauseessa myös OP:n alentavan hintojaan huhtikuun alussa. En kuitenkaan löytänyt OP:n sivuilta asiasta enempää tietoa. Vaikka kyse olisi vain Wahlroosin ja Karhisen välisestä nokittelusta, hyötyvät laskeneesta hintatasosta pidemmän päälle varmasti muidenkin pankkien sijoittaja-asiakkaat.
VastaaPoistaEn ole koskaan ostanut osakkeita pankkien kautta ja mietin nyt, onko se yhtä helppoa, kuin Nordnetissä? Alemmat kustannukset kyllä houkuttelevat. Toivon, että Nordnet lähtisi hintakilpaan mukaan ja voisin jatkaa ostoksiani edelleen sen kautta. Saa nähdä
VastaaPoistaT: Ananas
Yksinhuoltajan selviytymisopas
http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi/
Itsekään en ole tehnyt suoria osakesijoituksia muualla kuin Nordnetissä. Fiilis on kuitenkin se, ettei käyttökokemus ihan kynnyskysymykseksi asti nouse mikäli vastineena on merkittävästi halvemmat välityspalkkiot.
PoistaIlman minkäänlaista kokemusta olen aina ajatellut, että pankkiin pitää lähettää jokin hakemus tai soittaa, jos haluaa jotakin ostaa ja he siellä sitten hoitavat asian, kun ehtivät :P Mutta tämä on vain minun oma mielikuvani pankkien osakesalkuista. Kerrohan kokemuksia, jos salkun päätätä avata vaikka Nordeaan!
PoistaVoit olla varma, että Nordea ei tule tarjoamaan mitään puhelinpalvelua vaan itsepalvelua, jos samaan aikaan leikkaavat hintojaan. Uutisessakin puhutaan juuri online-kaupasta ja tulevasta uudesta kaupankäyntialustasta.
PoistaMuistikuvani mukaan Nordean kaupankäyntijärjestelmä ei olisi voittanut mitään design-palkintoja, mutta kyllä sillä kaupat sai aikaan. Kokemukseni mukaan kaikkien kaupankäyntisysteemien kanssa on aluksi pientä opettelua, mutta hommasta tulee pian rutiinia.
Samaa mieltä, tämänkaltainen hintakilpailu on mahdollista vain itsepalvelukanavassa, verkkopankkia ja kaupankäyntialustaa tehostamalla ja paremmaksi kehittämällä. Siten Nordnetkin on pärjännyt kilpailussa perinteisempiä pankkeja vastaan. Nordean sijoituspalvelua en ole koskaan käyttänyt, mutta muun verkkopankin käyttökokemuksen sanoisin olevan varsin karu, mutta kuitenkin funktionaalinen.
PoistaHei,
PoistaKysyin pari päivää sitten Nordeasta mahdollisuutta liittää valuuttatili arvo-osuustiliin, että pystyisi välttämään kaksinkertaisen vaihtokulun esim. osinkoja uudelleen sijoittaessa.
Tällä hetkellä ei onnistu, eikä ollut tietoa siitä, että muutosta olisi tulossa. Valuuttatili on koroton, mutta niin on tällä hetkellä moni muukin tilityyppi.
Huhtikuun alussa voimaan astuvan hinnoittelun kautta Nordea on kilpailukykyinen Nordnetille, missä oman valuuttatilin pito onnistuu. Jos Nordnet tulisi vastaan merkintäpalkkiossa, niin taas jäisi Nordea jalkoihin.
Kiitos kommentista! Osinkojen automaattinen valuutanvaihto 0,3% kustannuksella tekee kyllä muissa valuutoissa osinkoa maksavien yritysten osakkeiden ostamisen ja holdaamisen vähemmän houkuttelevaksi. Euroissa noteerattuihin osinko-osakkeisiin ja osinkoa maksamattomien yritysten osakkeisiin tämä ei tietysti vaikuta, joten niiden osalta suosisin Nordeaa, mikäli Nordnet ei alenna merkintäpalkkioitaan.
PoistaOnpa mielikuva pankkiasioinnista (siis tuossa Ananaksen viestissä). Kerrotaanpa oma kokemus. Joskus vuonna 2001 aloitin pörssisijoittamisen silloisen Sampo Pankin asiakkaana, ja jo niinä varhaisina aikoina nettitoimekiannot olivat ainoa tapa pörssikauppoihin myös ns. kivijalkapankkien asiakkaana. Jos ei sitten halunnut maksaa järkyttäviä lisähintoja pörssikaupoista.
PoistaNyt myöhemmin pitkäaikaisena Nordnetin asiakkaana jouduin olosuhteiden pakosta eli asuntolainan takia Nordean asiakkaaksi, ja kotimainen pörssisalkkuni siirrettiin osana lainasopimuksen ehtoja reilu vuosi sitten samalla Nordnetista Nordeaan. Käytännön kannalta se taitaa olla melkein yhtä hyvä online-palvelu, kuin aiempi Nordnet. Tarjoustasoja eivät muistaakseni näytä niin montaa, kuin Nordnet, eikä mitään käppyröitä tai salkun prosenttimuutoksia näy ainakaan minulle. Nyt puhutaan tietenkin Nordean halvimmasta karvalakkiversiosta. Vajaan puolentoista euron kuukausimaksua en pystynyt välttämään, mikä on tietenkin kalliimpaa, kuin Nordnetin maksuton palvelu. Mutta kiva kun Nordean välitysmaksut halpenevat, hyötyä se on muutamakin euro.
Hintakilpailu on tosi hyvästä, koska Suomessa kilpailu sijoittajista on tuntunut tähän asti olevan hyvin löysää. Hintataso on moneen isompaan maahan nähden todella korkeaa.
VastaaPoistaEtenkin tuo Nordean prosentin hintakatto tulee olemaan tosi hyvä etenkin tilanteeseen jossa piensijoittaja haluaa ostaa tiettyjen amerikkalaisyhtiöiden osakkeita. Nordnetistä tällä hetkellä joutuu sijoittamaan jopa sen 1500€ tiettyyn osakkeeseen jos haluaa kulut pitää alle prosentissa.
Tietysti tuostakin pitää ensin löytää ne catchit joita usein kivijalkapankit piilottavat hinnoitteluunsa..
Olen samaa mieltä. Odotan suurella mielenkiinnolla sitä miten muut pankit reagoivat OP:n ja Nordean ilmoituksiin. Kuvittelisin (ja toivon) erityisesti Nordnetin joutuvan karsimaan kansainvälisten toimeksiantojen välityspalkkioitaan, mikäli Nordean liike osoittautuu menestyksekkääksi.
PoistaItseäni mietityttää Nordeassa lähinnä kaksi seikkaa: Onko dollariosingot mahdollista kerryttää suoraan valuuttatilille ilman valuuttavaihdosta ja päteekö tuo 0,3% valuutanvaihtopalkkio aina. Nordnetissahan valuuttatilin avaamisen jälkeen omatoimisen valuutanvaihdon kustannus on vain 0,075%.
Hyvää analyysiä. Olen Nordnetin ja Seligsonin asiakas, ja omassa pankissani (DanskeBank) en ole suunnitellut avaavani arvo-osuustiliä, ja vielä vähemmän ostavani rahastoja.
VastaaPoistaMielestäni eniten huomiota on kiinnitettävä jatkuvasti juokseviin kuluihin, eli rahastoissa hallinnollisiin kuluihin ja arvo-osuustilillä mahdollisiin kuukausi- ja säilytysmaksuihin. Nordnetissä ei näitä maksuja ole. Se, maksaako kaupankäynti 5 vai 10 euroa, on toki tärkeää, mutta se maksetaan vain ostaessa ja myydessä. Itse ostan osakkeita 2-4 kertaa vuodessa, ja olen myynyt osakkeita kahdesti 2009-2016 välisenä aikana. Jos se minusta riippuu, tuskin myyn osakkeita ollenkaan ne hankittuani. Nordnetin puolesta puhuu myös osakesalkkua vastaan annettava matalakorkoinen laina, jota tosin en itse ole käyttänyt.
Osuuspankin kampanja on ok. Kyseessä taitaa kuitenkin olla vain kampanja, joka aikanaan loppuu. Eli en lähtisi hajottamaan omistuksia, kun hinnat ovat todennäköisesti väliaikaisia.
Ja sitten Nordnetiin takaisin: hyvä että pankit alkavat kilpailla hinnoillaan. Nordnetin käyttö nimittäin on muille pohjoismaalaisille huomattavasti edullisempaa kuin meille. Nyt todennäköisesti Nordnet mukauttaa suomalaisten hinnaston vastaamaan niiden hintoja, tai ainakin sinnepäin.
Holdatessa juoksevien kulujen merkitys nousee tosiaan helposti toimeksiannon hintaakin tärkeämmäksi tekijäksi. Nordean uuden hinnaston myötä nollakuluinen säilytyskin onnistuu, mutta vaatii vähintään yhden toimeksiannon joka kvartaali. Ilmeisesti tähän kuitenkin riittää pienikin osto tai myynti.
PoistaOsuuspankin kampanja loppuu maaliskuun lopussa, mutta tuon Kauppalehden uutisen mukaan pankki oli ilmoittanut myös hinnaston pysyvästä muutoksesta huhtikuun alussa. En kuitenkaan löytänyt tuosta vielä tarkempaa tietoa.
Täytyy kyllä sanoa, että olen oikeastaan Nordean uuden hinnaston ohella yhtä lailla innoissani siitä ajatuksesta, että Nordnetkin joutuu ennen pitkää laskemaan hintojaan. :)
Nordea on muuten hyvä mutta jos ostat 1000€ ja myyt 1000€ jenkkiosakkeita saman kuun aikana niin IB tulee halvemmaksi. Ja varsinkin jos sulla on 100 000$ arvosta osakkeita siellä niin ei mene sitä $10 minimi kuukausi veloitusta.
VastaaPoistaInteractive Brokers on toki edullisempi, mutta vaatii vähän suuremman sitoutumisen $10000 minimitalletuksen muodossa.
PoistaMinkälainen urakka muuten veroilmoituksen tekeminen on IB:n osinkojen osalta? Vaatiiko paljon manuaalista työtä? Itseäni mietityttää IB:ssä ja Lynxissä ennen kaikkea veroasioiden monimutkaistuminen.
IB pysyy kyllä edullisempana, erityisesti Yhdysvaltain arvopaperikaupassa. Mitä pienemmistä kertakaupoista on kyse, sitä kilpailukykyisemmäksi Nordean uusi hinnoittelu kuitenkin pääsee erityisesti USA:n ulkopuolella.
PoistaOn hyvä huomata, että tuo USD 10.000 tarvitsee olla käytettävissä vain tiliä avatessa. Sitten sen saa nostaa pois, jos haluaa. Tuon vaatimuksen voi täyttää myös tallettamalla arvopapereita käteisen sijasta.
Verotuksesta olen kuullut aika vaihtelevia kertomuksia. Monilla on riittänyt, että ilmoittaa osingot ja pidätetyn lähdeveron kokonaissummina. Jos verottaja on pyytänyt lisäselvitystä, niin yleensä on riittänyt, että printtaa IB:ltä sopivan raportin tositteeksi. Ei tuo siis ole sen kummempaa kuin jos esittää muutoksia omaan veroehdotukseensa.
Suuri työmäärä liittyy ymmärtääkseni siihen, jos itse täyttää johonkin verottajan nettilomakkeeseen jokaisen yksittäisen saamansa osingon. En oikein ymmärrä, miksi siihen tarvitsisi ryhtyä. Verottajalla on oikeus saada riittävät tiedot verotuksen perusteeksi, mutta ei niitä tietoja tarvitse toimittaa jollakin tietyllä lomakkeella.
IB houkuttelee kyllä kustannustasonsa vuoksi suuresti. Kuulemani tarinat juurikin jokaisen osingon yksittäisestä raportoimisesta saavat kyllä empimään. Vuotuinen veroilmoitusrumba vie nykyiselläänkin jo aivan liikaa aikaa ja energiaa, joten haluan välttää tilanteen monimutkaistamista entisestään.
PoistaJos muillakin lukijoilla on kokemusta Interactive Brokersista ja osinkojen ilmoittamisesta verottajalle, niin mielelläni kuulisin asiasta lisää kokemuksia.
Vuoden 2014 verotus meni läpi niin että tein oman excelin IB:n luovutuksista ja printtasin suoraan raportin dividends by country. Vuoden 2015 veroilmoitukseen aion laittaa suoraan tuon saman dividends by country raportin, ja sitten realized profit/loss raportin jossa näkyy euromääräisenä kyseisenä vuonna luovutuksista tehty voitto/tappio. Mitä olen monelle IB:n suomikäyttäjälle jutellut niin monilla on tuo kombinaatio hyväksytty. Tästä lisätietoja:
Poistahttp://www.osinkokuningas.com/2015/10/verotuspaatos-2014.html
Kiitos, lukaisinkin tuon merkintäsi joskus läpi kun tutkin Interactive Brokersiin. Jos IB:stä printatut raportit käyvät verottajalle sellaisenaan, niin kuulostaa järkevältä. Jos sen sijaan tavanomainen vuosi-ilmoitus vaatii oman excelin ylläpitämistä osingoista ja ostoista/myynneistä, niin menee vähän turhan työlääksi minun makuuni.
PoistaJännä odotella Degiron raporttia. Tähän mennessä ei ole kuulunut mitään.
VastaaPoistaMuutenhan se on halpa, joskin könkkö.
Nordent on yliveto joka suhteessa. Alentaisivat pikkuisen transaktiomaksuja niin ei tarvitsisi enempää näitä miettiä.
OP näkyy muuttaneen palvelumaksujen nimeä, muttei mielestäni alentanut juuri mitään 1.4.2016 alkaen. Suomi 8€, USA 18€, säilytys 2,40. Omistajajäsenille oma palkkioluokka.
Tarkistin että OP muuttaa 1.42016 alkaen hintoja niin että aiempi Suomi oli (0,25 % ja toimitusmaksu 8,00) ja se on jatkossa pelkästään 0,20% eli pientä prosenttiosuuden pudotusta ja toimitusmaksun poistumista. Toki minimissään perivät tuon 8 euroa.
VastaaPoistaEli hinta lienee suomen osalta samaa luokkaa kuin nordnetin jos ei paljon kauppoja käy.
Kiitos kommentista! Vaikuttaa siis aika kosmeettiselta muutokselta.
PoistaPienemmissä kaupoissa tuo tuntuu enemmän kun kaupankäyntikulu laskee 8€ + 0,05% eli lähinnä tuon 8 euron toimitusmaksun puuttuminen on ihan merkittävä.
PoistaAh, luin tuon Pahkasian kommentin ehkä hieman väärin. Jos toimitusmaksu tosiaan poistuu kokonaan, niin se tekee kotimaisiin osakkeisiin sijoittamisen varsin järkevän hintaiseksi OP:n kautta.
PoistaJep, herra anonyymi ja Pahkasika ovat yksi ja sama henkilö eli allekirjoittaneella on vähän haasteita näiden identiteettien kanssa :)
PoistaEi kai se mihinkään poistu jos minimisumma edelleen 8€. Ostat tonnilla, niin ennen se oli 0,25%+8€=10,5€ ja nyt se on 8€ (koska 0,2%< 8€ minimi). Satasella kun ostaa, niin menee 8€ ja ennen meni 8,25€.
PoistaJokatapauksessa odotan mielenkiinnolla tietoja palkkiomuutoksista. Kaikki piensijoittajat voittavat!
Nordeaan avasin AO-tilin mutta se jäänee käyttämättä. Euroalueen ulkopuolella sijoituksissa on tosiaan se 0,3% vaihtopalkkio kun Nordnetissa tuo on 0,075% itse tehtynä valuuttatilin kautta. Ehkä Saksan osakkeisiin voisin siten Nordeaa käyttää. Nordnetin hyvä puoli on myös 0,99% sijoituslaina salkkua vastaan, ei taida Nordea pystyä samaan? Ja onhan Nordnetin käyttöliittymä ja raportointi erinomainen muutenkin eikä AO-tililtä aleta periä maksua vaikka edellisen kvartaalin aikana ei olisi tehnyt ainuttakaan kauppaa.
VastaaPoistaOlen yhä itsekin varsin tyytyväinen Nordnetin käyttäjä, vaikka muutoin pankkiasiat hoituvat Nordean kautta. Loin kyllä arvo-osuustilin Nordeaankin, mutta käytettävyys oli sen verran heikommalla tasolla, ettei se houkutellut vaihtamaan.
PoistaPientä painetta olisi kuitenkin hoitaa ainakin osa sijoituksista Nordean kautta, sillä siitä voisi olla hyötyä tulevaisuuden lainaneuvotteluissa. Henkilökohtainen pankkineuvojani totesi ihan suoraan, että kokonaisasiakkuus vaikuttaa merkittävästi esim. lainojen marginaaleihin ja sijoitukset arvo-osuustilillä ovat vahva positiivinen signaali. Vaikea kuitenkin sanoa missä määrin kyse oli myyntipuheesta ja mikä merkitys sijoituksilla olisi todellisessa lainaneuvottelutilanteessa.