8. tammikuuta 2016

Passiivisen indeksisalkkuni tavoiteallokaatio

Kuten ensimmäisessä merkinnässäni hieman jo pohjustin, olen jakanut osakesijoitukseni kolmeen salkkuun: Indeksi-ETF:istä ja superrahastoista koostuvaan indeksisalkkuun, arvo- ja osinko-osakepoiminnoista koostuvaan "osakesalkkuun" sekä vapaamuotoimempaan "satelliittisalkkuun". Avaan tässä hieman tarkemmin indeksisalkkuni tavoiteallokaatiota ja sääntöjä.

Indeksisalkku on sijoitusteni ns. kova ydin. Kyseessä on passiivisista ja pienikuluisista indeksituotteista koostuva ikisalkku, josta ei ole tarkoitus myydä koskaan mitään pois. Kustannusten mimimoimiseksi olen koonnut salkun pääasiassa Nordnetin ilmaisen kuukausisäästön* piiriin kuuluvista ETF-tuotteista sekä ilmaisista Superrahastoista*. Kuukausittainen säästöohjelman avulla ostot hajautuvat ajallisesti, eikä sijoituksia ole tarkoitus pyrkiä ajoittamaan markkinatilanteen mukaan. Poikkeuksen tästä muodostavat kolme kuukausisäästön ulkopuolista Vanguardin ETF:ää, joita ostan kustannusten minimoimiseksi hieman isommissa erissä. Näitä ETF:iä pyrin hankkimaan sopivassa suhteessa salkkuun ensisijaisesti silloin, kun niiden hintataso on kohtuullinen.

Osuus Ticker Nimi Teema
8.00% SXR8 iShares Core S&P 500 UCITS ETF Yhdysvallat isot yritykset
7.00% DXET db x-trackers EURO STOXX 50 UCITS ETF Eurooppa isot yritykset
6.00% SXR1 iShares Core MSCI Pacific ex Japan UCITS ETF Aasia-Tyynimeri pl. Japani
10.00% EUNL iShares Core MSCI World UCITS ETF Maailma suuryhtiöt
10.00% QDVD iShares MSCI USA Dividend IQ EUR Yhdysvallat arvoyhtiöt
16.00% DX2J db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF Eurooppa pienyhtiöt
2.00% DBXV db x-trackers MSCI Russia Capped Index UCITS ETF Venäjä
5.00% IS3N iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF Kehittyvät markkinat
2.00% DX2Z db x-trackers S&P Select Frontier UCITS ETF Kehittyvät frontier-markkinat
1.00% - Nordnet Superrahasto Suomi Suomi vaihdetuimmat
2.00% - Nordnet Superfonden Sverige Ruotsi vaihdetuimmat
2.50% - Nordnet Superfondet Norge Norja vaihdetuimmat
2.50% - Nordnet Superfonden Danmark Tanska vaihdetuimmat
16.00% VXF Vanguard Extended Market ETF Yhdysvallat kasvuyhtiöt
6.00% VNQ Vanguard REIT ETF Kiinteistöt Yhdysvallat
4.00% VNQI Vanguard Global EX-US REIT ETF Kiinteistöt Maailma pl. Yhdysvallat

Indeksisalkun tavoiteallokaation on tarkoitus elää ajan myötä.  Tarkoitus on esimerkiksi lisätä salkkuun korkotuotteita sitä mukaa kun oma riskinsietokykyni alenee ikääntymisen myötä. Periaatteessa haluaisin jo nyt sijoitaa 5-10% salkun sisällöstä korko-ETF:iin, mutta markkinatilanteen vuoksi vuoksi korkotuotteet eivät tällä hetkellä houkuttele. Kohtuullisen nuoren ikäni vuoksi riskinkantokykyni mielestäni riittää korkosijoitusten lykkäämiseen toistaiseksi.

Suunnitellun allokaation muuttuessa pyrin saavuttamaan tavoiteallokaation uusilla ostoilla, ilman myyntejä. Sama pätee salkun tasapainottamiseen: Välttyäkseni myynneiltä pyrin kohdentamaan kuukausisäästöt ensisijaisesti niihin instrumentteihin, joiden osuus on eniten tavoiteallokaatiota jäljessä. Valtaosa valitsemistani ETF:istä sijoittaa osingot takaisin rahastoon, mikä on verosyistä yleensä ottaen erittäin suotavaa. Salkussa on silti noin kolmanneksen painolla myös osingot ulos maksavia osuuksia. Vaikka näistä aiheutuu veroseuraamuksia, on osinkotuloista hyötyä tavoiteallokaation ylläpidossa.

Sääntönä on, että tämän indeksisalkun tulee olla painoltaan kolmesta salkusta suurin. Muihin salkkuihin ei tule sijoittaa lisää, mikäli se johtaa niiden kasvamiseen indeksisalkkua suuremmiksi. Tämän salkun sijoituksiin ei tule käyttää vipua.


15 kommenttia:

  1. Aika monta eri ETF:ää olet valinnut. Kai olet tiedostanut, että noissa tulee päällekkäisyyksiä joten osa yhtiöistä voi tulla ylipainotetuksi. Kannattaa laittaa noi Morningstarin ilmaiseen salkkunseuranta työkaluun niin sieltä saat X-rayllä tarkemman analyysin päällekkäisyyksistä. Itse en myöskään hajauttaisi ihan noin moneen sillä säännöllinen sijoittaminen kaikkiin vaatii aika ison kuukausittaisen panostuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ETF:iä on kieltämättä runsaasti, mutta näin olen saanut toteutettua toivomani hajautuksen moneen eri suuntaan. Morningstarin X-Ray on kyllä mainio työkalu, joskin hieman hidas käyttää. Juuri sen avulla olen koittanut optimoida salkun maantieteellisen, sektori- että tyylihajautuksen, pyrkien samalla pitämään kustannukset mahdollisimman matalina. Allokaatiota rakentaessani halusin vielä varmistaa ettei mikään yksittäinen osake nousisi yli 1% painoon. Tämän hetken suurin omistus Microsoft on tavoiteallokaatiossa hieman turhan painotettua 0,98% osuudella, mutta muuten olen kyllä tyytyväinen hajautukseen.

      Käytännössä pyrin tasapainottamaan salkkua säätämällä jatkuvasti kuukausittaisen säästön kokoa markkinatilanteen mukaan. Tähän minulla on oma seuranta, jolla lasken suurimmat poikkeamat tavoiteallokaatiosta. Pyrin sijoittamaan salkkuun n. 450e - 500e kuukaudessa + yksittäiset VXF, VNQ ja VNQI -sijoitukset sitä mukaa kun ne ovat salkussa alipainossa ja hinnaltaan edullisia.

      Poista
    2. Kuulostaa ihan fiksulta. Olet selkeästi miettinyt allokaatiota.

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Itse pähkäilen strategianmuutoksen kanssa indeksisijoittamisesta (ja Suomi-painosta) DGI-tyyliin ja mietin QDVD ETF:n mukaan ottamista, miksi olet päätynyt siihen etkä esim. vastaavaan tuotteeseen halvemmin kuluin Vanguardilta (VIG)?

    Nordnetin kk-säästön takia varmaankin mutta verokohtelukin on parempi VIG:n kanssa oletan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Edullisen ja tehokkaan ajallisen hajautuksen saavuttamiseksi koko indeksisalkkuni on pyritty rakentamaan Nordnetin ilmaisen ETF-kuukausisäästön varaan, joten en ole oikeastaan edes harkinnut VIG:n lisäämistä allokaatioon. Sikäli kun en ole löytänyt Nordnetin ilmaisesta valikoimasta sopivia tuotteita haluamani hajautuksen saavuttamiseksi, olen täydentänyt allokaatiota muilla tuotteilla, kuten Vanguardin REIT ETF:illä (VNQ, VNQI sekä) sekä Extended Market ETF:llä (VXF). Näin kolme neljännestä salkusta kasvaa kuukausittain nollakuluilla ja loppujen osalta teen isompia ostoja hieman harvemmin kustannusten minimoimiseksi.

      Jos QDVD katoaa joskus ilmaissäästövalikoimasta tai siirryn käyttämään esim. Interactive Brokersia, tulen varmasti tutkimaan VIG:tä hieman tarkemmin.

      Poista
  3. Taidan päätyä itsekin QDVD mukaanottamiseen kk-säästöihin. Maksaako se tuotto-osuudet euroissa vai dollareissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. QDVD on listattu Saksan pörssissä ja valuuttana on euro, joten osingotkin maksetaan euroissa. Sama ETF on listattuna myös dollareissa QDIV-tickerillä Lontoon ja Sveitsin pörsseissä, mutta näiden ostaminen ei taida onnistua ilmaisella ETF-kuukausisäästöllä.

      Poista
    2. Vaikka se noteerataan euroissa ja maksaa tuotot euroina niin omistukset on dollarimääräisiä eli valuuttariski siinä on. Muutoinhan sillä ei niin väliä ole sillä Nordnet tekee kurssimuunnokset automaattisesti ellei sitten satu pitämään valuuttatiliä.

      Poista
    3. Juuri näin, hyvä täsmennys! Asialla on merkitystä lähinnä silloin jos haluaa kerryttää osingot dollaritilille ja välttyä kurssimuunnoksilta. QDVD:n tarjoama ilmaisen ETF-kuukausisäästön mahdollisuus on kuitenkin varsin merkittävä hyöty.

      Poista
  4. QDVD:n osinko maksetaan dollareina. Löytyy itseltänikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Onko kyseessä siis juuri Xetrassa euroissa noteerattu Nordnetin kuukausisäästön piiriin kuuluva QDVD?

      Katsoin aiemmin salkkuni tapahtumaraportista, että sain viime vuoden puolella QDVD:stä osinkoja 3,71€ nimenomaan euroissa. Oivalsin kuitenkin vasta muutama päivä sitten ettei indeksisalkussani ollut tuolloin dollaritiliä aktivoituna, joten euromääräinen maksu saattoi johtua ihan vain Nordnetin automaattisesta valuuttakäännöksestä.

      Sinänsä kyllä mielenkiintoista, että euroissa noteerattu ETF maksaa osingot ulos dollareissa.

      Poista
    2. Juuh, kyseessä tuo Nordnetin kk-säästämisen QDVD. Itselläni on valuuttatili aktivoituna.

      Poista
    3. Kiitos, tämä oli hyvää tietoa. Itse kyllä suosinkin dollariosinkojen maksamista suoraan dollareissa, ilman ylimääräisiä valuuttamuunnoksia.

      Poista
  5. Morning Starissa on rajoitettu ostojen määrä ja runsailla ostoilla se tulee aika äkkiä täyteen. Sitten käyttäminen alkaa todenteolla hidastumaan, kun joutuu vanhoja yhdistelmään.

    Omistan itse QDVD:tä hyvin smanalaisista syistä kuin blokkaaja itse. Pidän sen sisällöstä. Se on kuitenkin huomattavan paljon VIG kustannus tehottomampoi, koska itse ETF jos maksaa osinkoverot 15% amerikkaan ja et saa niitä hyväksiluetuksi omaan verotukseen. Itsellä määrä on pieni ostelen silloin tälläöin pikku potin tekinisesti hyvässä tilanteessa. Tarkoituksena siirtää sijoitukset VIG:iin kunhan omaisuus riittävän suuri ja kannattavaa, jos nyt pääsee VIG:iä enää ostamaan. Kiitos jälleen kerran EU ja MiFID.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen käyttänyt Morningstaria pelkästään salkun allokaation ja sisällön kertaluontoiseen hahmotteluun, en jatkuvaan seurantaan. Siihen tuo X-ray on ollut ihan passeli, joskin aika hidas tosiaan käyttää.

      Ihan hyvä pointti tuo QDVD:n osinkoverotappio. Ideaalitilanteessa indeksisalkussani olisi pelkästään kasvuosuuksia, mutta en ole vielä keksinyt hyvää korviketta ko. ETF:lle. Pitääpä tsekata tuo VIG!

      Poista