28. joulukuuta 2016

Katsaus 2016 vuositavoitteisiin

Nyt kun vuosi alkaa olla pulkassa, on hyvä hetki vilkaista hieman taaksepäin ja tehdä yhteenvetoa siitä miten vuosi on oikein mennyt. Asetin tammikuisessa merkinnässäni itselleni erinäisiä tavoitteita sijoitusharrastuksen suhteen. Ilman jälkikäteen tapahtuvaa reflektiota kaikenlaiset tavoitteet ovat mielestäni jokseenkin merkityksettömiä, joten käynkin tässä nyt läpi asettamani tavoitteet ja niiden tilanteen.

Saavutukset:


"Suorista osakepoiminnoista koostuvan kakkossalkun allokaation ja sääntöjen luominen"
Tilanne: Tavoite saavutettu

Osakesalkun sääntöjen ja tavoiteallokaation suunnittelu taisi olla vuoden ensimmäinen täyttämäni tavoite. Kirjasin säännöt ylös tähän merkintään, joskin näin jälkikäteen täytyy todeta etten ole onnistunut noudattamaan sääntöjä kovinkaan hyvin.

2. lokakuuta 2016

Q3 2016 kvartaalikatsaus

Vuoden 2016 kolmas vuosineljännes oli blogini osalta hiljaista aikaa. Kesälomatauko venyi suunniteltua pidemmäksi, kun lomalta palatessani roolini palkkatöissä muuttui vastuullisemmaksi ja matkustelu lisääntyi selvästi. Niinpä blogikirjoittelu jäi harmikseni hieman taka-alalle, kun työkiireet ja uuteen rytmiin totuttelu veivät kaiken huomion. Sijoitusharrastukseni ei kuitenkaan ole ollut paussilla, kuten Sharevillessä salkkujani seuraavat ovat ehkä huomanneetkin. Edellinen kvartaali oli itseasiassa  kaupankäynnin suhteen varmaankin aktiivisin tähän asti. Tämä selittyy enimmäkseen osinkosalkkuuni käyttöön ottamastani Superluotosta*, jota intouduin hyödyntämään selvästi alkuperäistä suunnitelmaani enemmän.

Kvartaali sai Brexit-äänestyksen yllätystuloksen myötä varsin mielenkiintoisen alun, joka ei yllättäen kasvanutkaan suuremmaksi sukellukseksi, vaan suorastaan kiritti kursseja entistä ylemmäksi - mm. S&P500-indeksi rikkoi useampaan kertaan kaikkien aikojen ennätyksensä. Parhaat ostopaikat nähtiinkin aivan heinäkuun alussa, jolloin hankin osinkosalkkuun Svenska Handelsbankenia. Syyskuun lopussa nuo ostot olivat n. 25% plussalla. Tein kvartaalin aikana lähes 50 ostoa, joista tosin iso osa oli Nordnetin kampanjan puitteissa tehtyjä pieniä ilmaisostoja.

Vuosineljänneksen suurimmat sijoitusliikkeeni liittyivät Nordeaan ja solar-yrityksiin. Myin poikkeuksellisesti Nordean pois osinkosalkustani osakkeiden oltua Panama-kohun myötä yli 20% tappiolla. Tarkoituksenani oli hieman myöhemmin ostaa osakkeet pohjahintaan takaisin ja kuitata näin samalla hieman tappioita verotukseen, mutta yllätyksekseni kurssi elpyikin nopeasti huomattavasti kalliimmalle tasolle, enkä ehtinyt kyytiin mukaan. Niinpä päätin jättää Nordean toistaiseksi odottamaan edullisempia kurssitasoja ja tartuin sen sijaan kohtuullisemmin arvostettuun Sampoon.

26. syyskuuta 2016

Vincitin osakeanti

Osallistuin työpäivän päätteeksi Vincit Group Oyj:n huomenna alkavaa listautumisantia esittelevään tilaisuuteen, jossa käytiin läpi yrityksen tarinaa, tunnuslukuja ja ajatuksia tulevaisuudesta. Vincit on profiililtaan hyvin samanlainen yritys kuin Siili Solutions, jonka osakeantiin osallistuin huhtikuussa. Siilin tapaan Vincit pyrkii ketterän kehityksen ja osaavan henkilöstön avulla haastamaan kankeampia toimijoita ja haukkaamaan itselleen yhä suurempaa siivua kuuden miljardin euron arvoisesta kotimaisesta IT-markkinasta. Ammatillisessa mielessä arvostan Vincitin kotimaan kärkiyritysten joukkoon, eikä firma varmasti ole ansainnut Euroopan parhaan työpaikan titteliä sattumalta.

Antiin osallistumista harkitsevia hemmotellaan, sillä Inderes julkaisi tänään Vincitiä käsittelevän syväluotaavan sijoitustutkimuksen, jossa pureudutaan kattavasti yrityksen liiketoimintamalliin, tunnuslukuihin ja markkinatilanteeseen. Tutkimus on mielestäni suositeltavaa luettavaa kaikille kotimaisesta teknologiakentästä kiinnostuneille, vaikkei Vincitin osakeanti kiinnostaisikaan.

Pre-IPO-tilaisuudessa selvisi yrityksen toimintamalleista ja strategiasta monia asioita, joita on sellaisenaan vaikeaa lukea tunnusluvuista tai raporteista. Kuulin esimerkiksi että Vincitin organisaatiohierarkia on solumainen ja siten luonnostaan hyvin matala, mikä osaltaan mahdollistaa hieman tavanomaista kevyemmän kustannusrakenteen ja joustavuuden työn suunnittelussa ja johtamisessa. Firman perustaja Mikko Kuitunen vaikutti puheidensa perusteella kaikin puolin skarpilta tyypiltä ja hänen otteensa yrityksen eteenpäin viemiseen tuntui pragmaattisuudessaan aidon innostuneelta.

1. elokuuta 2016

Q2 2016 kvartaalikatsaus

Elokuu pyörähti käyntiin, mikä tarkoittaa sitä että kesäloma on kokonaisuudessaan ohi ja on taas jälleen aika palata arkirutiineihin. Tein heinäkuussa päätöksen lomailla myös blogin pitämisestä. Vaikka blogikirjoittelu on mielestäni hauskaa ja mielekästä hommaa, koin olevani sen verran loman tarpeessa, että senkin pienen lisäkuorman välttäminen oli mielestäni järkevää kunnollisen palautumisen varmistamiseksi.

Tämä Q2 kvartaaliraportti tuleekin tällä kertaa hieman jälkijunassa. Pyrin piakkoin kirjoittamaan myös oman yhteenvedon kesän Brexit-alennusmyynnistä tekemistäni ostoista sekä sijoitusstrategiani pienistä muutoksista. Nyt kuitenkin toisen kvartaalin tapahtumiin:

30. kesäkuuta 2016

Osto: Lisää First Solaria

Tein tänään illalla jälleen uuden osakeoston, mutta en osakkeeseen johon alunperin kuvittelin: Olin varautunut ostamaan Nikeä heti yhtiön tulosjulkistuksen jälkeen, sillä epäilin mahdollisen odotusten alittamisen heilauttavan kurssia reilusti alle 50 dollarin tason. Julkaistut luvut olivatkin odotettua heikommat, minkä johdosta vaikutti siltä että osake valuisi tänään selvästi halvemmaksi. Julkistus tehtiin heti New Yorkin pörssin sulkeuduttua, minkä johdosta after-hours -treidaajat pääsivät jo tekemään ostoja alta viidenkymmenen dollarin. Tänään kuitenkin yllättäen kurssi ampaisi NYSE:n auetessa selvään nousuun, eikä toivomaani ostopaikkaa ilmaantunutkaan koko päivänä. Niinpä Nike sai jäädä odottamaan otollisempaa tilaisuutta.

Niken sijaan huomioni kiinnittyi jälleen uusiutuviin ja hiilivapaisiin energiamuotoihin törmättyäni Bloombergin artikkeliin, jonka mukaan Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko ovat sitoutumassa hyvin kunnianhimoiseen tavoitteesen puhtaan energiantuotannon suhteen. Maiden tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä tuottaa vähintään puolet sähkönkulutuksesta päästöttömillä energiantuotantotavoilla, jonka lisäksi mm. Meksiko on jo sitoutunut kymmenenkertaistamaan uusiutuvan energian tuotantonsa samassa ajassa.

28. kesäkuuta 2016

Osto: Betsson AB

Juhannuksen jälkeiset alennusmyyntiostot jatkuivat tänään europörssien kohtuullisesta rekyylistä huolimatta. Ruotsalaisperäinen vedonlyöntiä ja rahapelejä verkkopalvelussaan tarjoava Betsson AB julkisti tiedotteen, jossa yhtiö antoi tulosvaroituksen toisen kvartaalin osalta. Syynä heikkoon menestykseen ovat olleet mm. epäsuotuisat valuuttakurssit ja heikentyneet vedonlyöntitulot. Tiedotteen seurauksena Betssonin kurssi sukelsi aamulla yli 20% ja kun mukaan laskee Brexitin aiheuttaman yleisen kurssipaniikin, on osakkeen hinta tullut viikon sisällä alas yli 30%.

Ruotsin kruunun ollessa suotuisassa kurssissa euroa vasten, on länsinaapurin osakkeisiin sijoittaminen tällä hetkellä kohtuullisen houkuttelevaa. Ostin eilen jo hieman lisää H&M:ää osinkosalkkuuni ja olen seurannut aktiivisesti Svenska Handelsbankenin kurssin kehittymistä. Betsson ei sinänsä ole yritys, johon haluaisin sijoittaa pitkäjänteisesti suuria summia. Tämänpäiväinen kurssireaktio tuntui kuitenkin sen verran liioitellulta, että poimin pienen erän osaketta satelliittisalkkuuni.

27. kesäkuuta 2016

Osto: Hennes & Mauritz

Tänään koettiin Helsingin ja Tukholman pörsseissä viivästetty Brexit-romahdus, kun markkinapaikat olivat perjantaina juhannuksen vuoksi kiinni. Kotimaisten ja ruotsalaisten yritysten perjantainen syöksy muilla markkinoilla kuitenkin antoi selvän indikaation siitä, että tänään indeksit tulisivat roimasti alas. Ja niinhän ne tulivatkin: Helsingin 7% pudotus vastaa jo vuoden 2008 finanssikriisin päiväsyöksyjä.

Kiinnitin itse aamulla huomioni siihen, että siinä missä euro oli heikentynyt roimasti dollaria vasten, oli Ruotsin kruunun kurssi itseasiassa varsin houkuttelevalla tasolla. Niinpä päätinkin tutkia, josko kasvattaisin osinkosalkun Ruotsipainoa hieman lisää. Alustavan tarkastelun perusteella päädyin seuraamaan Svenska Handelsbankenin ja Hennes & Mauritzin kurssireaktiota avauksessa. Henkkamaukasta itseasiassa laitoin pohjahintaisen toimeksiannon vetämäänkin kurssiin 233,25 SEK, mutta avausdippi ei aivan yltänyt niin alas.

25. kesäkuuta 2016

Osto: Wells Fargo

Jenkkipörssien aukeaminen perjantaina ei heilauttanut euro-osakkeita enää alaspäin toivomallani tavalla, joten jätin saksalaisosakkeet ostamatta. Sen sijaan seurasin hetken aikaa dollariosakkeiden kurssilaskua ja yritin löytää seurantalistaltani yrityksiä, joiden osake olisi sukeltanut erityisen paljon. Kaikkiaanhan jenkkimarkkinan kurssilasku jäi roimasti Eurooppaa pienemmäksi ja yön yli tapahtuneeen EUR-USD kurssiheilahduksen vuoksi salkun dollariosakkeet tuntuivat kärsineet tilanteesta yllättävänkin vähän.

Seurantalistani laadukkaimpien yhtiöiden osakekurssit eivät heiluneet kovin merkittävästi Brexit-päätöksen myötä. Kurssit toki laskivat hieman, mutta esim. suurinta osaa osintoaristokraattien osakkeista on ollut mahdollista ostaa reilusti edullisemminkin useaan otteeseen viimeisen 12 kuukauden aikana. Niinpä jätin uusien osakkeiden ostot sikseen ja keskityin kahteen viime aikoina tarkastelussani olleeseen osakkeeseen: Nikeen ja Wells Fargoon.

24. kesäkuuta 2016

Osto: EXX1

Niinhän siinä sitten kuitenkin kävi: Ennakkokyselyistä ja vedonlyöntifirmojen todennäköisyyksistä huolimatta kansanäänestystulos oli Brexitin suhteen myönteinen ja markkinat heittivät heti aamulla häränpyllyä. Täytyy myöntää, että olen varsin yllättynyt tuloksesta ja olisin varmaan toiminut hieman toisin viime päivien ostojen suhteen, mikäli olisin tämän osannut aavistaa. Tuloksesta huolimatta aiemmat ostoni ovat edelleen mielestäni ihan järkeviä, ainoastaan Nordean ensi viikon alussa edessä oleva dippi olisi ollut selvästi oston kannalta parempi ajoitus.

Noh, nyt pitää vain toimia tilanteen mukaisesti ja hyödyntää avautuvat ostopaikat mahdollisimman hyvin. Ensimmäinen Brexitin jälkeinen ostoni oli iShares EURO STOXX Banks ETF, joka sijoittaa suuriin eurooppalaisiin pankkeihin. Tein oston kurssiin 8,70€. Europankkien kurssit ovat painuneet reippaasti alas tänään, ja hajautettu ETF:kin oli ostohetkellä 18% halvempi kuin eilinen huippuhinta. Vuotuinen osinkotuottokin on lähellä neljää prosenttia.

Osto: Nike

Mainitsin eilisiltaisessa ostomerkinnässäni kiinnostuksestani Nikeen, sillä sen kurssi on valunut viime kuukausina houkuttelevampaan suuntaan. Yli 20% lasku viime vuoden huippuhinnoista on johtunut enimmäkseen markkinoiden huolestuneisuudesta koventuneen kilpailun ja hidastuvan myynnin suhteen. Analyytikot uskovat osakkeen kurssin olevan lähitulevaisuudessa hyvin epävakaa ja tavoitehintoja on pudotettu alemmalle tasolle juuri ensi tiistain tulosjulkistuksen alla.

Laskusta huolimatta osake ei ole kuitenkaan mitenkään ilmeisen edullinen. Lasku on leikannut korkeista arvostustasoista huipun pois ja kurssi on palannut P/E-luvulla laskettuna lähelle viiden vuoden keskiarvoa 25. Kasvun hidastumisesta huolimatta Nikeä ei voi missään nimessä kutsua keskinkertaiseksi suoriutujaksi. Yritys on lähes kaikilla mittareilla mitattuna kilpailijoitaan merkittävästi edellä. Siksi olen skeptinen sen suhteen, että yritystä tulisi koskaan kovin helposti saamaan alennusmyyntihintaan. Jos mielii hypätä kelkkaan, täytyy osakkeesta olla valmis maksamaan kohtuullinen hinta.

23. kesäkuuta 2016

Osto: Nordea

Vaikka Helsingin pörssissä oli tänään nousupäivä, otti Nordean osake vaihteeksi taas kunnolla siipeensä. Tarkastaessani salkkuni tilanteen aamulla huomasin osakkeen laskeneen jo yli neljän prosentin verran edellispäivästä. Kaikkiaan salkussani jo olleet paljolti ylihintaiset Nordea-omistukset olivat yli 23% pakkasen puolella. Pankki on kärsinyt viime aikoina monenlaisista negatiivisista uutisista, joten sinänsä kurssilasku on ihan oikeutettua. Mielestäni uutisoinnin määrä ja niiden aiheuttama kurssireaktio on kuitenkin ollut paikoitellen yliampuvaa - kyse on kuitenkin fundamentaalisesti hyvin laadukkaasta pankista, jonka tuloksentekokyky ei ole missään vaiheessa ollut aidosti uhattuna.

Tämän päivän negatiivinen kurssireaktio johtui ilmeisesti enimmäkseen Svenska Dagbladetin julkaisemasta artikkelista, jossa epäiltiin Nordean kykyä täyttää kaikki tarvittavat pääomavaatimukset. Ruotsin finanssivalvonta ehti jo oikaisemaan lehden esittämiä väitteitä, mutta negatiivisen uutisoinnin johdosta useat pankit alensivat Nordean suositusta ja tavoitehintaa, minkä johdosta kurssi sukelsi. Laitoin itse ostotoimeksiannon vetämään, mikäli kurssi alittaisi kahdeksan euron rajan.

22. kesäkuuta 2016

Osto: Wells Fargo, Under Armour

Brexitin todennäköisyyden hiipuessa äänestystä kohti mentäessä alkoi tuntua siltä, että isompi dippi antaa vielä odottaa itseään. Niinpä tänään pörssipäivän päätteeksi salkkuni sai taas hieman täytettä parista jenkiosakkeesta: Kurssien lähdettyä valumaan alaspäin päivän lähestyessä loppuaan laitoin toimeksiannot menemään Wells Fargosta kurssiin $46.94 ja Under Armourista kurssiin $34.41. Molemmat toimeksiannot menivät onnistuneesti läpi ja olivat hyvin lähellä päivän pohjahintoja.

Wells Fargon hankin ikuiseen holdaukseen osinkosalkkuuni. Yhdysvaltojen kolmanneksi suurimman pankin osakkeisiin sijoittamista ei tarvinne kovin syvällisesti perustella, sillä kaikki sijoittamiseen ja osakemarkkinoihin perehtyneet ovat varmasti lukeneet tästä Warren Buffettin suosikkeihin kuuluvasta yrityksestä. Berkshire Hathaway omistaa Wells Fargosta hieman alle kymmenesosan ja kyse on yli 20 miljardin dollarin omistuksella Buffettin sijoitusyhtiön toiseksi suurimmasta positiosta heti Kraft Heizin jälkeen.

10. kesäkuuta 2016

Myynti: Fortum

Nyt se sitten tapahtui: Ikiholdaajan ensimmäinen myynti. Olisihan se pitänyt arvata! Jo alle puoli vuotta blogin aloittamisen jälkeen Ikiholdaaja petti itsensä ja lukijansa luopumalla periaatteistaan ja haksahtamalla myymään omistuksia pois salkusta sen sijaan että olisi sinnikkäästi vain holdannut omistuksia niin kuin blogin nimikin antaa ymmärtää.

Noh, eipäs nyt liioitella. Myin tosiaan eilen pienen osan Fortum-omistuksestani ja tämä oli itseasiassa täysin strategiani mukaista toimintaa. Olen strukturoinut osakesalkkuni ydin-satelliitti-mallin mukaisesti siten, että vähintään 90% salkun osakkeista tulee aina olla holdauksessa, mutta tuolla pienellä 10% satelliittisalkkuosuudella voin tehdä ihan mitä huvittaa. Näin voin kokeilla satelliittisalkun puitteissa vaikka päiväkauppaa, jos siltä tuntuu, kunhan panos ei ylitä tuota kymmenen prosentin rajaa. Koko satelliittisalkun pointtina on se, että saan pidettyä sijoitusharrastukseni mielenkiintoisena maustamalla passiivista indeksisijoittamista ja varovaista osakepoimintaa astetta spekulatiivisemmalla näkemyksen ottamisella, sijoittaen silti pääosin hyvin harkitusti ja pitkäjänteisesti ydinsalkkuun. Ilman mahdollisuutta myydä satelliittiomistuksia vapaasti oman näkemykseni mukaan ei koko satelliittisalkun pitämisessä olisi mitään mieltä.

8. kesäkuuta 2016

Osto: SXR1, EUNL, QDVD, DX2J

Kesäkuun ETF-kuukausisäästöt toteutuivat hieman totuttua myöhemmin, sillä toimeksiantopäivä osui viikonlopulle ja maanantai sattui olemaan Ruotsin kansallispäivä, minkä vuoksi toimeksiannot olivat paussilla. Ostot menivät kuitenkin jälleen läpi eilen ja nyt salkkuraportti on ajan tasalla.

Viime kuu oli salkun kehityksen suhteen hyvin positiivinen ja tällä hetkellä kaikki salkun omistukset ovat plussan puolella. Vahvan nousun myötä alan toistaiseksi painamaan hieman jarrua kuukausisäästöön menevän summan suhteen ja kasvattamaan hiljalleen käteispainoa. Laitan tässä kuussa ETF-kuukausisäästöihin ja rahastoihin yhteensä n. 350€.


24. toukokuuta 2016

Nordnet Superluotto aktivoitu

Kevään mittaan uudet sijoitukseni ovat painottuneet vahvasti suorista osakesijoituksista koostuvaan osinkosalkkuuni. Suurimpana syynä tähän on ollut pyrkimykseni saada salkun hajautus sellaiseen kuntoon, että minun olisi mahdollista saada salkkuun vipua Nordnetin edullisen Superluoton* muodossa. Lainoituksen hakeminen kuuluu tälle vuodelle asettamiini tavoitteisiin, mutta en ole vielä aikaisemmin vaivautunut printtaamaan ja lähettämään lainapapereita, sillä salkun puutteellinen hajautus ei ole mahdollistanut edullisisinta 0,99% lainakorkoa. Parin viikon takaisen Nokia-oston myötä salkku kasvoi kuitenkin sen verran suureksi, että suurimmat omistukset painuivat alle vaaditun 20% rajan, joten laitoin vihdoin lainapaperit vetämään.

Hyväksytyt lainapaperit tipahtivat eilen postiluukusta sisään. Nordnetin verkkopalvelun puolelle aktivoitu lainoitus ja Superluotto oli ilmestynyt jo joitain päiviä aiemmin, joten nyt kaikki on valmista vivutettuja osakeostoja varten. En ole määrittänyt osinkosalkkuni sääntöihin mitään kovin tarkkaa suunnitelmaa velan käytössä, mutta käytännössä aikomukseni on hyödyntää Superluottoa lähinnä romahdustilanteissa osto-ohjelmien ulottamiseksi syvemmälle kohti pohjaa. Pääasiallisesti aion sijoittaa velalla vain laadukkaisiin yrityksiin, jotka maksavat vakaata tai kasvavaa osinkoa, jolloin saan tarvittaessa maksettua kasvavan kassavirran avulla velkaa pois myös ilman aktiivista säästämistä tai omistusten myyntejä.

20. toukokuuta 2016

Osto: First Solar, Inc.

Energiasektori kuuluu olennaisena osana sijoitusteni hajautusta ja indeksisijoitusten lisäksi salkustani löytyy ennestään jo Fortumia ja yhdysvaltalaista Energy Transfer Equity LP:tä. En kuitenkaan halua aktiivisesti hakea sijoituksissani liian suurta öljyriippuvuutta, sillä mielestäni pidemmällä aikajänteellä öljyn merkitys tulee vääjäämättä vähenemään. Siksi olenkin tiiraillut myös erilaisia vaihtoehtoja uusiutuviin energiamuotoihin sijoittamisen suhteen. Aurinkoenergianyhtiöistä olen seuraillut jonkin aikaa mm. First Solaria, Canadian Solaria, Sunworksia sekä otsikoissa pyörineitä SunEdisonia ja Jinko Solaria. Oman vajavaisen ymmärrykseni vuoksi en ole kuitenkaan toistaiseksi rohjennut sijoittaa yhteenkään yhtiöön.

Viime aikoina aurinkoenergiayhtiöiden kurssit ovat luisuneet roimasti alaspäin. Osasyynä tähän on ollut mielestäni öljyn hinnan ajama energiayhtiöiden yleinen arvostustasojen lasku, johon on lisäksi vaikuttanut SunEdisonin konkurssiuhkan aiheuttama paniikkireaktio. Vaikka aurinkoenergialla ei sinänsä pitäisi olla kovin merkittävää korrelaatiota öljyn hinnan kanssa, markkinat tuntuvat niputtavan uusiutuvat energiamuodot samaan sektoriin öljy-yritysten kanssa. Nähdäkseni on todennäköistä, että tämä yhteys tulee ajan myötä hälvenemään ja kurssit alkavat elää omaa toisistaan riippumatonta elämää, joten tällä hetkellä on hyvä tilaisuus sijoittaa edulliseen hintaan hyvän nousupotentiaalin omaaviin solar-firmoihin.

15. toukokuuta 2016

Eläkesalkun allokaation suunnittelua

Eräs tälle vuodelle asettamistani tavoitteista on suunnitella vapaaehtoisen eläkevakuutuksen muodossa olevan eläkesalkkuni tavoiteallokaatio uusiksi. Avasin maaliskuisessa blogimerkinnässäni melko kattavasti LähiTapiolassa olevan eläkesäästöni historiaa ja kehitystä, joten en tällä erää paneudu asiaan muuta kuin toteamalla salkun piristyneen hieman edellisen merkinnän jälkeen ja tuoton olevan tällä hetkellä 30,32%.


Aloitin uuden tavoiteallokaation suunnittelun selvittämällä mitä kaikkia vaihtoehtoja LähiTapiolan Omaeläke tarjoaa säästökohteiksi. Säästökohteita on mahdollista muuttaa verkkopalvelun kautta ja kun perehdyin tarkemmin palvelun tarjoamiin rahastoihin, kävi ilmi että erilaisia vaihtoehtoja on nykyisin yli 40. Valtaosa rahastoista on luonnollisesti LähiTapiolan omia, mutta onnekseni nykyään myös lähes kaikki Seligsonin tarjoamat rahastot kuuluvat valikoimaan:

12. toukokuuta 2016

Osto: Lisää Nokiaa

Ostin tasan viikko sitten 100kpl erän Nokiaa, minkä myötä positioni tuplaantui aikaisemmasta. Spekuloin ennen osavuosikatsausta kirjoittamassani ostomerkinnässäni viiden euron osakekurssin tuntuvan henkiseltä haamurajalta ja pidin osarin jälkeistä kurssinousua todennäköisenä skenaariona. Noh, toisin kävi: Osari oli varsin pehmeä ja markkinat rankaisivat heti seitsemän prosentin pudotuksella.

Kurssilasku oli tietenkin pettymys, sillä minun olisi kannattanut kiirehtimisen sijaan odottaa rauhassa osavuosikatsauksen yli. Mielestäni ostohinta oli silti pidemmän päälle kohtuullinen ja luottoni Nokiaan pitkällä aikavälillä on edelleen vahva. Kaiken kaikkiaan Nokia-omistukseni ostonkin jälkeen yhä sen verran pieni, että olin ajatellut tehdä uuden tankkauksen hieman kesemmällä osingon irtoamisen jälkeen.

6. toukokuuta 2016

Osto: SXR8, DXET, DX2J, IS3N

Aurinkoisen ja lämpimän sään merkeissä alkanut toukokuu on edennyt sen verran pitkälle, että tänään oli jälleen ETF-kuukausisäästöjen aika. Huhtikuun kurssikehitystä katsellessa huomaa salkun käväisseen reilun neljän pinnan verran plussalla, ennen kurssin vajoamista takaisin lähemmäs lähtötilannetta. Kaikkiaan salkku on tällä hetkellä jokusen kympin tappiolla, mikä on sen verran vähän etten tällä erää vielä harkitse kuukausittaisen säästösumman kasvattamista.


Kuten kuukauden takaisessa merkinnässäni uumoilin, tämän kuun eniten tankkausta vaativat sijoitukset olivat SXR8 ja IS3N. Näiden lisäksi vajetta oli eniten DXET:ssä sekä DX2J:ssä. Muutaman päivän takainen tilanne antaa kyllä pikaisella silmäyksellä ymmärtää SXR1:n olevan täydennyksen tarpeessa, mutta lisäiltyäni taulukkoon ensin muita ostoksia, tilanne heilahtikin hienoisesti DX2J:n eduksi:

5. toukokuuta 2016

Osto: Nokia-positio tuplattu

Mainitsin edellisessä kirjoituksessani aikeistani ostaa osinkosalkkuun lisää Nokiaa mikäli kurssi laskee ennen osingon irtoamista alle viiden euron. Osake käväisi elokuun romahduksen aikana pikaisesti hieman alle viidessä eurossa, mutta muutoin kurssi on seilannut vitosen päällä syksystä 2013 lähtien. Selkeästä tavoitehinnastani huolimatta päädyin eilen päivän päätteeksi vetämään liipasimesta hieman aikaisemmin ja ostamaan 100kpl osakkeita jotakuinkin eilispäivän pohjahintaan 5,025€/osake.

Seurailtuani Nokian osaketta jo jonkin aikaa alkoi viiden euron raja tuntua henkiseltä haamurajalta jonka alittaminen vaatisi jonkin selkeän negatiivisen katalyytin. Nyt osavuosikatsauksen alla sijoittajat ovat olleet varsin epätietoisia Nokian tilanteesta ja kurssi on luisunut edullisemmaksi, mutta uskon itse että helatorstain ja viikonlopun jälkeiset pörssipäivät eivät tule kurssia enää pudottamaan kovin merkittävästi. Päinvastoin uskon välipäivien patoavan hieman kysyntää ja laskun sijaan näen lievän nousun jossain määrin todennäköisempänä. Samaten uskon positiivisen osavuosikatsauksen ja sen aiheuttaman kurssinousun olevan hieman todennäköisempi skenaario kuin pessimististen markkinaodotusten alittaminen.

3. toukokuuta 2016

Satelliittisalkkua kevennetty

Kirjoitin muutama viikko sitten loppuvuoden sijoitusstrategiastani, jonka mukaan keskityn tällä hetkellä osinkosalkkuni kasvattamiseen ja allokaation parantamiseen ja myöhemmin loppuvuodesta vasta salkkujen välisen allokaation hiomiseen. Suurimpana syynä on hinku saada osinkosalkkuni allokaatio tasolle, joka mahdollistaisi Nordnetin Superluoton edullisimman kultatason hyödyntämisen. Haasteena ovat kuitenkin olleet suunnilleen samansuuruiset F-Secure- ja Nordea-omistukseni, joista kummallaskin on ollut n. 24% paino salkussani - halvinta Superluottoa vartenhan suurin omistus saisi olla maksimissaan 20%. Koska en ole aikeissa myydä ydinsalkuistani mitään pois, käytännössä ainoa keino sopivan allokaation saavuttamiseksi on hankkia salkkuun uusia omistuksia, jotka laskevat vanhojen omistusten suhteellista osuutta.

Olen seurannut aktiivisesti muutamia koti- ja ulkomaisia osakkeita ja sopivan ostopaikan tarjoutuessa aion kasvattaa osinkosalkkuani allokaation parantamiseksi. Aikeissani on mm. tuplata Nokiaomistukseni ostamalla 100kpl lisää osakkeita mikäli kurssi laskee alle viiden euron ennen osinkojen irtoamista tai suhteessa yhtä paljon osinkojen jälkeen. Allokaation parantaminen ostojen kautta vie kuitenkin aikaa, sillä tavoitteesta huolimatta en aio ryhtyä impulsiivisiin pakko-ostoksiin. Niinpä päädyin eilen tekemään liikkeen, jonka kautta sekä osinkosalkkuni että salkkujeni välinen allokaatio hyppää kerralla kohti tavoitetta.

25. huhtikuuta 2016

Satelliittisalkun nousukiito

Avasin helmikuun alussa itselleni uuden satelliittisalkun, jonka tarkoituksena on tarjota vastapainoa ydinsalkuilleni, joihin sijoittamista olen pyrkinyt sääntelemään kohtuullisen tarkasti. Siinä missä indeksisalkku koostuu passiivisista kuukausisijoituksista ja osinkosalkullakin on jokseenkin harkittu tavoiteallokaatio, satelliittisalkullani ei ole tällaisia rajoituksia. Ainoa sääntöni salkulle on, että siihen ei saa sijoittaa, mikäli sen paino nousee yli kymmeneen prosenttiin kolmen salkun kokonaispainosta. Näin saan maustettua sijoitusharrastustani spekulatiivisilla ja lyhytjänteisillä sijoituksilla, mutta pidettyä riskin kuitenkin hallittuna.

Tähän asti olen tehnyt satelliittisalkkuun vain kaksi sijoitusta, joista molemmista kirjoitin merkinnät helmikuussa:


Tein molemmat sijoitukset kurssien tultua roimasti alas. Fortumia tankkasin Q4-tulosjulkistuksen jälkeisestä 14% dipistä ja ETE-osto tuli tehtyä pohjahintaan 42% romahduksen jälkeen, kun markkinat hermoilivat öljyn hintaa, energia-alan yritysten pystyssä pysymistä ja ties mitä muuta.

19. huhtikuuta 2016

Siili Solutionsin osakeanti

Siili Solutions on kotimainen IT-yritys, joka on tullut tunnetuksi nykyaikaisesta Lean-periaatteisiin nojaavasta ketterästä ohjelmistokehityksestä. Olen seurannut yritystä ammatillisessa mielessä jo pitkään ja oma fiilikseni Siilistä on yleisesti ottaen varsin positiivinen. Minulla on pari tuttua, jotka ovat työskennelleet Siilissä ja onpa minuakin joskus yritetty headhuntata yritykseen töihin. Vaikka uramielessä olen ollut enemmän kiinnostunut muista yrityksistä, olen silti puoliaktiivisesti seurannut Siilin kurssikehitystä vuoden 2012 First North -listauksesta lähtien.

Siili on Verkkokauppa.comin ohella toinen First North -listan yritys jota pitänyt silmällä. Vaikka First North -lista on Kauppalehden tuoreen artikkelin mukaan "Pörssin hyvin piilotettu salaisuus", olen itse hieman vierastanut listan yrityksiä osakkeiden pienen vaihdon vuoksi. Kenties sen takia huomioni heräsikin, kun Siili ilmoitti listautumisestaan Helsingin pörssin päälistalle ja toteuttavansa listautumisen yhteydessä osakeannin 7,25 euron kappalekohtaiseen merkintähintaan.

13. huhtikuuta 2016

Pieni päivitys loppuvuoden sijoitusstrategiaan

Sijoitustrategiani pohjautuu suurimmalta osin kahteen eri salkkuun: Passiivisista ja vähäkuluisista indeksi-ETF:istä ja Superrahastoista* koostuvaan indeksisalkkuun sekä osinko- ja arvo-osakepoiminnoista koostuvaan osinkosalkkuun. Näiden lisäksi minulla on pieni vapaamuotoisempi satelliittisalkku, mutta sen merkitys on vähäisempi, sillä pyrin pitämään kahden pääsalkun osuuden vähintään 90 prosentissa kolmen salkun kokonaispainosta.

Ensimmäisen vuosineljänneksen lopun tilannetta tarkasteltaessa satelliittisalkku oli allokaatioltaan oikean kokoinen, mutta osinkosalkku oli kooltaan liian suuri suhteessa indeksisalkkuun. Strategiani mukaan sijoitusteni ytimenä toimivan indeksisalkun pitäisi aina olla salkuista painavin.

6. huhtikuuta 2016

Osto: SXR1, EUNL, QDVD, DX2J

Maaliskuu oli indeksisalkun osalta kuopasta kuoppaan etenemistä. Kuun alussa salkku dippasi melkein 3% verran, mutta nousi sen jälkeen pikaisesti takaisin lähtöpisteeseen. Pienempiä alle 1% tipahduksia tapahtui pitkin loppukuuta, kunnes huhtikuun ETF-ostojen aikaan salkku tipahti hieman alle 2% lähtöarvosta. Olen sinänsä mielissäni aina kun kurssit tippuvat ennen kuun viidettä päivää, sillä useammin tuntuu siltä että ETF-kuukausisäästöjen toteutuessa ollaan kuun huippuhinnoissa.


Edellisen merkinnän aikaan eniten täydennystä kaipailivat SXR1, SXR8 ja QDVD. Nämä olivatkin huhtikuun alussa yhä eniten tavoiteallokaatiosta poikkeavia ETF:iä:

3. huhtikuuta 2016

Q1 2016 kvartaalikatsaus

Vuoden alku oli piensijoittajan näkökulmasta hyvin mielenkiintoinen. Ne, jotka kuvittelivat perinteisen tammikuuilmiön nostavan kursseja joutuivat pettymään karvaasti, kun markkinat lähtivät reippaanlaiseen laskuun heti tammikuun alussa. Toisille tämä oli myös ilouutinen, sillä viime syyskuun pikaista dippiä lukuunottamatta yhtä otollisia ostopaikkoja ei ollut näkynyt hetkeen. Ne fiksut sijoittajat, jotka olivat malttaneet kerätä käteiskassaa kalliiden kurssien aikana ja jotka malttoivat vielä olla tuhlaamatta koko kassaansa ensimmäisiin pikkunotkahduksiin pääsivät tekemään ostoksia hyvään hintaan.

Aloitin blogini pitämisen tammikuun alussa ja samalla aloitin uuden sijoitusstrategiani jalkauttamisen. Minulla oli alkuvuodesta käteiskassaa n. 10% suhteessa kaikkiin sijoituksiini, mutta pienen kokonaissumman vuoksi tämä kului käytännössä muutamaan hieman hätiköityyn ostoon. Hankkimani VNQI- ja VXF-ETF:ät olivat ostohetkellä toki historiallisesti kohtuullisen edullisia, mutta malttamalla venyttää ostoja hieman myöhemmäksi olisin saanut poimittua osakkeet roimasti edullisemmin. Valitettavasti pienet summat eivät kustannusten vuoksi mahdollistaneet asteittaisten osto-ohjelmien tekemistä, kun ainoa käyttämäni välittäjä on Nordnet, jonka toimeksiantopalkkiot eivät houkuttele liian pieniin hankintoihin.

20. maaliskuuta 2016

Vapaaehtoinen eläkevakuutus kahdeksan vuoden säästämisen jälkeen

Mainitsin tammikuisessa merkinnässäni siitä kuinka ensikosketukseni osakesijoittamiseen tapahtui vuonna 2008 vanhempieni avatessa minulle vapaaehtoisen eläkevakuutuksen. Olen nyt kahdeksan vuoden ajan säästänyt kuukausittain rahasto-osuuksiin eläkevakuutuksen kautta ja ajattelin, että voisin hieman avata tämän "eläkesalkun" sijoitusmenestystä. Aloittaessani säännöllisen säästämisen kuukausittainen säästöeräni oli keskimäärin 40-45€ luokkaa. Olen vuosien varrella hilannut säästön määrää pikkuisen korkeammaksi, mutta kovin suuresta summasta ei silti ole vieläkään kyse: Viime vuonna laitoin eläkesäästöön keskimäärin n. 65-70€ kuukaudessa.

Kahdeksan vuoden säännöllisen säästämisen jälkeen "eläkesalkkuni" markkina-arvo on tällä hetkellä 7645,33 euroa. Tästä omaa säästöä on 5893,46 euroa, joten koko säästöajalta tuottoa on tällä hetkellä kertynyt 29,73%.

Salkun kehitystä seuraavasta kuvaajasta huomaa, miten aivan säästön alkuvaiheessa finanssikriisi söi markkina-arvon säästöjen arvoa pienemmäksi, kunnes parin vuoden jälkeen salkun arvo alkoi kohota säästettyä summaa suuremmaksi.

7. maaliskuuta 2016

Osto: DX2J, DXET, EUNL, QDVD

Tarkastelin viime torstaina jälleen indeksisalkkuni tilannetta maaliskuun ETF-kuukausisäästöjä silmälläpitäen ja huomasin salkun arvon nousseen reippaasti kolmen viikkoa aikaisemmin tapahtuneen pohjakosketuksen jälkeen. Helmikuun alusta salkku luisui 11. päivään saakka lähes kahdeksan prosentin verran, mutta tämän jälkeen nousua oli ollut lähes yhtämittaisesti 14,50 prosentin verran.

Torstain tarkasteluhetkellä salkku oli euromääräisesti tappiolla vain 35€ verran ja prosentuaalisesti vain 0,68%, joten päätin helmikuun kuukausisäästön osalta laskea säästösumman takaisin lähemmäksi tavanomaista 500€ säästösummaa. Perjantain aikana salkku kerkesi kiriä jopa hieman plussan puolelle.

2. maaliskuuta 2016

Osto: Hennes & Mauritz, Statoil, Nokia

Kirjoitin edellisessä merkinnässäni jo mietteitäni Nordnetin kampanjatarjouksen piiriin valituista yhtiöistä. Olen periaatteessa päättänyt välttää lisäsijoitusten tekemistä osinkosalkkuuni ennen kuin olen saanut nostettua indeksisalkkuni arvoltaan yhtä suureksi. Kiinnostuin kuitenkin Nordnetin kampanjasta, sillä H&M, Nokia ja Apple ovat olleet omassa seurannassani jo jonkin aikaa ja lisäksi osinkosalkkuni yksi seuraavista tavoitteista on laajentaa hajautusta muissa valuutoissa noteerattuihin osakkeisiin. Normaalisti ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen haukkaa Nordnetissä automaattisesti 10-20€ välityspalkkioina, joten kovin pienten sijoitusten tekeminen ei ole kustannusten vuoksi järkevää.

Ilmainen kaupankäynti ei kuitenkaan ole itsessään hyvä syy sijoittaa, vaan ostojen tekeminen on järkevää vain jos yritysten arvostus on muutenkin houkuttelevalla tasolla. Kampanja osui tällä kertaa kohtuulliseen hyvään ajankohtaan, sillä alkuvuoden pörssimyllerys ja öljyn hinnan romahdus on ehtinyt syödä kursseista kaikista kovimmat yliarvostuskertoimet ja sen vuoksi itsekin päädyin vastoin omaa suunnitelmaani tarttumaan pienillä summilla tarjoukseen:

25. helmikuuta 2016

Nordnetin ilmainen kaupankäyntitarjous

Nordnet* ilmoitti eilen ylittäneensä 500 000 asiakkaan rajan ja aikoo juhlistaa rajapyykkiä tarjoamalla yhden päivän ajan tiettyjä osakkeita ilman välityspalkkiota. Tiistaina 1.3.2016 on mahdollista käydä kauppaa Hennes & Mauritzin, Statoilin, Nokian, Novo Nordiskin ja Applen osakkeilla ilmaiseksi. Kun ottaa huomioon Nordnetin normaaliin hinnastoon kuuluvan 10€ minimipalkkion pohjoismaisten osakkeiden osalta ja yhdysvaltalaisten osakkeiden minimissään 15€ toimeksiantopalkkion, on nyt  tarjolla mahdollisuus hankkia pienempiä eriä mainittuja osakkeita varsin merkittävällä alennuksella. Kotimaisten osakkeiden ostaminen on tavallisestikin Nordnetissä ulkomaisia osakkeita edullisempaa, mutta harvemmin sitä silti ilmaiseksi pääsee Nokiaa tankkaamaan (jollei ole OP:n asiakas).

Kun luin kampanjasta, olin toki mielissäni mahdollisuudesta ilmaisiin toimeksiantoihin, mutta sen lisäksi ilahduin kampanjatarjoukseen valituista yhtiöistä. Vaikka valikoima on suppea, ovat kaikki tarjolla olevat vaihtoehdot mielestäni laadukkaita yrityksiä, joista osa on ollut omallanikin seurantalistalla jo jonkin aikaa. Jukka Oksaharju kirjoitti kaikista yrityksistä lyhyen yhteenvedon Nordnetin blogissa, mutta kävin itsekin yritykset pintapuolisesti läpi pohtiessani mahdollisten ostojen tekemistä:

15. helmikuuta 2016

Kilpailu piensijoittajista kiristyy

Valistuneet piensijoittajat ovat jo pitkään tienneet, ettei kivijalkapankkien sijoituspalvelujen kautta ole välttämättä järkevää tehdä sijoituksia, etenkään jos sijoitettavat summat ovat pieniä. Vaikka on toki kätevää, että omaa salkkua voi seurata samassa verkkopankissa kuin muuta talouttaan, ovat kivijalkapankkien sijoituspalvelut olleet hinnoiltaan perinteisesti varsin tyyriitä. Yleisenä nyrkkisääntönä onkin ollut suosia rahastosijoitusten suhteen Seligsonin passiivisia indeksirahastoja ja suorien osakesijoitusten suhteen Nordnetiä*. Kuluttomien Superrahastojen lisääminen valikoimaan on tehnyt Nordnetin tarjonnasta piensijoittajan näkökulmasta entistä houkuttelevamman.

Viime aikoina on kuitenkin alkanut näkyä viitteitä siitä, että perinteiset kivijalkapankit ovat heräämässä kilpailemaan myös piensijoittaja-asiakkaista. OP aloitti joulukuun alussa kampanjan, jonka aikana pankin asiakkaiden on mahdollista käydä kauppaa Helsingin Pörssin ja First North -listan osakkeilla ilman välityspalkkioita. Kampanja loppuu maaliskuun lopussa ja on rajattu tuhanteen toteutuneeseen toimeksiantoon, kunhan kaupankäynti tapahtuu ei-ammattimaisen sijoittajan toimesta OP:n sähköisten palvelujen kautta. En itse ole OP:n asiakas, joten en ole perehtynyt kampanjaan tämän tarkemmin. Käsittääkseni pankki perii kuitenkin toimeksiantojen ohella jonkinlaista palkkiota osakkeiden säilyttämisestä. Vaikka OP:n kampanja onkin vain väliaikainen, on sen myötä kasvanut kilpailu piensijoittajista oikein tervetullutta. Muissa sijoitusblogeissa onkin jo näkynyt jonkin verran kampanjaa hyödyntäneitä ostoja.

10. helmikuuta 2016

Pelisalkku avattu

Viime viikolla tekemäni Fortum-osto ja pari päivää sitten tekemäni ETE-osto olivat ensimmäiset hankintani uuteen satelliittisalkkuuni. Tämän salkun tarkoituksena on mahdollistaa myös hieman löyhempien sijoituspäätöksien tekeminen ja tarjota näin vastapainoa indeksisalkulle ja osinkosalkulle, joille olen luonut kohtuullisen tarkat säännöt sijoitusstrategian ja allokaation suhteen.

Koska holdaaminen ja indekseihin sijoittaminen ovat lähtökohtaisesti hyvin passiivisia ja tylsiä strategioita, olen sallinut itselleni pienen "pelisalkun" pitääkseni sijoitusharrastuksen mielenkiintoisena. Satelliittisalkun sisällä sisällä voin siis vapaasti tehdä vapaasti spekulatiivisia sijoituksia ja veivejä mieleni mukaan, kunhan pidän huolen ettei salkun osuus sijoituksistani kasva liian suureksi.

9. helmikuuta 2016

Osto: Energy Transfer Equity, L.P.

Olen pikkuhiljaa kasailemassa itselleni listaa kiinnostavista osakkeista, joiden kehitystä tahdon seurata pidemmällä aikajänteellä mahdollisten ostopaikkojen tunnistamiseksi. Eräs alustavalla listallani jonkin aikaa ollut yhtiö on yhdysvaltalainen öljy- ja kaasualan jätti Energy Transfer Equity, L.P. (ETE). Öljyn hinnan romahtamisen vuoksi myös yhtiön kurssi on ollut alamaissa, minkä vuoksi olenkin seuraillut tilannetta puoliaktiivisesti jo jonkin aikaa.

Satuin vilkaisemaan ETE:n tilannetta eilen hieman ennen kello yhtätoista illalla, kun huomasin kurssin tulleen illan aikana alas yli 40%. Yhtiöllä on parhaillaan fuusio käynnissä toisen vastaavan öljy- ja kaasualan palveluyrityksen Williams Companiesin kanssa, mikä on saanut sijoittajat viime aikoina hermostuneiksi.

Kun muun hermoilun ohella yhtiön arvopaperivalvonnasta vastavalle elimelle SEC:ille toimittamista asiakirjoista ilmeni yllättäen aikomus vaihtaa talousjohtajaa, alkoi kurssi valua kohti monen vuoden pohjalukemia sijoittajien pelätessä osingon leikkaamista. Yhtiö ei ollut virallisesti kommunikoinut asiaa mitenkään, joten hermostuneisuus kulminoitui romahdukseksi kesken muutenkin hyvin laskupitoisen pörssipäivän.

8. helmikuuta 2016

Osto: DX2J, SXR8, EUNL, QDVD

Perjantaina oli taas kuukausittaisten ETF-ostojen aika. Tarkastellessani indeksisalkun tilannetta keskiviikkona, koko salkku näytti olevan punaisella, joten aika oli sinänsä hyvä lisäostoille.

Tavoitteenani on yleensä laittaa ETF-kuukausisäästöihin* noin 450-500 euroa kuukaudessa, mutta alkuvuoden laskumarkkinan myötä olen päättänyt korottaa kuukausittaista säästöäni n. 600 euroon. Tavoitteena on seuraavaksi keskittyä kasvattamaan pelkästään indeksisalkkua siihen saakka kunnes sen kokonaisarvo on osinkosalkkuani suurempi. Teen seuravat hankintani osinkosalkkuun aikaisintaan sen jälkeen.

3. helmikuuta 2016

Osto: Fortum

Fortumin aamuinen tulosjulkistus ei ollut lainkaan markkinoiden mieleen ja osakkeen arvo luisui päivän mittaan lähes 14% alaspäin. 1,10 euron suuruinen osinkoehdotus oli selvästi odotettua matalampi, mikä varmasti sai etukäteen suureksi spekuloidun osingon vuoksi osaketta ostaneita sijoittajia myyntikannalle. Vaikuttaa siltä, että uusittu strategiakaan ei ollut aivan täysin markkinoiden odotusten mukainen, mikä myös osaltaan pahensi alamäkeä.

Tein aamun tilinpäätöstiedon jälkeen pikaisen mutu-arvion siitä, mihin hintaan olisin mahdollisesti halukas tankkaamaan osaketta lisää. Päädyin siihen, että mikäli osakkeen hinta painuu jossain vaiheessa alle 12 euron, saattaisin harkita pientä lisäostoa. Vaikka ymmärrän hyvin markkinoiden pettyneen reaktion, oli tämän päivän julkistuksessa mielestäni myös paljon hyvää:

  • Suureksi paisunutta kassaa ei alettu väkisin jakamaan pois osinkona, mikä kielii siitä että rahalle voi olla suunniteltuna muuta käyttöä investointien muodossa
  • Valtiolla olisi ollut omistajana varmasti intressejä pumpata osinkoa paljon korkeammalle kassavajeen paikkaamiseksi, mutta tämä riski ei kuitenkaan realisoitunut
  • Strategian kirkastuminen on ihan sellaisenaan hyvä indikaattori siitä, että edes jonkinlaista kehitystä on näköpiirissä - vaikka itse strategian sisällöstä voi sinänsä olla montaa mieltä
  • Teknologistumisen myötä sähkönkulutuksen trendi on vahvasti nouseva, sekä globaalisti että Fortumin kotimarkkinoilla
  • Panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin ja cleantechiin vaikuttaa pitkällä aikajänteellä järkevältä liikkeeltä, sillä öljyn merkitys tulee väistämättä vähenemään ja kaupungistumisen megatrendi tukee myös strategiaa

2. helmikuuta 2016

Sijoituspäiväkirjani ensimmäinen kuukausi takana

Blogini ensimmäisestä merkinnästä on nyt vierähtänyt kuukausi, joten ajattelin hieman jäsentää itselleni minkälaisia fiiliksiä blogikirjoittelu on oikein herättänyt. En sinänsä ole kovin innostunut itse bloggaamisesta kirjoittamisesta, vaan haluan mieluummin keskittyä merkinnöissäni markkinoihin, sijoittamiseen ja varallisuuteni kehittymiseen. Mielestäni sijoituspäiväkirjan kriittisen alkuvaiheen jälkeen on kuitenkin hyvä uhrata ajatus tai pari sille, mitä oikein haluan kirjoittelulla saavuttaa ja onko blogin pitämisestä ollut mielestäni tähän mennessä mitään hyötyä.

Ensimmäisen kuukauden aikana blogini sivuja on katseltu 2233 kertaa. Osa tästä on toki omaakin selailuani, mutta uniikkejakin kävijöitä kertyi tammikuussa 730 selaajan verran. Blogimerkintöjä kertyi tammikuussa kymmenen, eli kirjoitin uusia tekstejä aina muutaman päivän välein. Todennäköisesti alkuinnostuksen myötä julkaisutahti tulee hieman hidastumaan, mutta pyrin kuitenkin jatkossakin kirjoittamaan uusia merkintöjä vähintään noin viikon välein.

31. tammikuuta 2016

Kevään osingot 2016

Kevään tuloskausi on selvästi pyörähtänyt käyntiin, kun talousuutiset täyttyvät tilinpäätöstiedoista ja osinkouutisista. Kuten odottaa saattaa, myös lööpit ja sosiaalinen media ovat täyttyneet kiihtyneistä kommenteista, kun yritysten odotetaan korottavan osinkojaan keskellä muutoin synkkää taloustilannetta.

Itselleni kevät tulee olemaan kutkuttavaa aikaa, sillä tämä on ensimmäinen kerta kun sijoitukseni tuottavat missään määrin merkittävästi osinkotuloja. Kuten tilinpäätöksessäni mainitsin, viime vuonnahan osinkoja kertyi vain koomiset 3,71 euroa. Kevään osinkoennusteiden perusteella vaikuttaa siltä että tämän vuoden osinkopotilla olisi kenties mahdollista jo hankkia kohtuullisen erän jotakin uutta osaketta.

Salkun osinkoennuste

Tein viikko sitten itselleni alustavan laskelman kevään aikana osinkosalkkuni omistuksista luvassa olevista osingoista. Osinkolaskelma perustuu Factsetin keräämistä tulosennusteista johdettuihin konsensusennusteisiin, jotka Arvopaperi julkaisi verkkouutisessaan.

27. tammikuuta 2016

Osinkosalkkuni säännöt ja tavoiteallokaatio

Olen ensimmäisessä blogimerkinnässäni jo avannut hieman sijoitussuunnitelmaani, jonka ytimessä on ETF:istä ja Superrahastoista koostuva passiivinen indeksisalkku. Tarkoitukseni on sijoittaa indeksisalkkuun tasaisesti kuukausittain n. 400-500 euroa siten, että jokainen kuukausisäästö vie salkkua kohti tavoiteallokaatiota eikä salkkua tarvitse erikseen tasapainottaa.

Koska indeksehin sijoittaminen on kuitenkin pohjimmiltaan hyvin tylsää puuhaa, olen päättänyt perustaa rinnalle toisen aktiivisista osakepoiminnoista koostuvan osinkosalkun. Osinkosalkun on tarkoitus tyydyttää suoraan osakkeisiin sijoittamisen hinkuani ja tavoitteena on luonnollisesti pyrkiä ylituottoon suhteessa indekseihin. Tiedostan kuitenkin, etten tässä välttämättä onnistu, minkä vuoksi haluan indeksisalkun olevan aina kooltaan salkuistani suurin. En siis aio tehdä osinkosalkkuun sijoituksia, mikäli ostot kasvattaisivat salkun koon indeksisalkkua suuremmaksi.

15. tammikuuta 2016

Sijoitus- ja varallisuustavoitteet vuodelle 2016

Kun edellisen vuoden tilinpäätös on tehty, on seuraavaksi hyvä hieman miettiä mitä haluan saavuttaa vuoden 2016 aikana. Viime vuosihan ei ollut osakesijoittamisen suhteen missään nimessä kovin tavoitteellinen, vaan täynnä alkuinnostuksen huumassa tehtyjä erilaisia kokeiluja. Pyrkimyksenä oli lähinnä perehtyä sijoittamiseen syvemmin ja ikään kuin kastaa pää vihdoin kunnolla veden alle, jotta osakesijoittamisesta alkaisi pikkuhiljaa kertyä ymmärrystä, kokemusta ja edes jonkinlaista rutiinia. Nyt kun ensimmäiset kantapään kautta koetut opit on omaksuttu ja toisaalta saatu kokea myös ensimmäisten voitolla tehtyjen myyntien riemu, on aika pyrkiä viemään harrastusta hieman kypsempään ja tavoitteellisempaan suuntaan.

Tavoitteiden asettaminen on mielestäni mainio tapa ohjata omaa käyttäytymistä rationaalisemmaksi ja pitkäjänteisemmäksi. Ilman minkäänlaisia määritettyjä tavoitteita ja suunnitelmallisuutta tekeminen jää helposti hieman epämääräiseksi ja selvän suunnan puuttuessa saattaa helposti sortua lipeämään "kaidalta polulta". Sijoitusharrastuksen suhteen tämä voi johtaa esimerkiksi tavoiteallokaatiosta poikkeamiseen, liian heikkoon hajautukseen tai turhan impulsiivisiin ostoihin. Tavoitteiden avulla voi pyrkiä motivoimaan itseään pitämään päämäärä mielessä, mikä voi olla erittäin hyödyllistä kun puhutaan pohjimmiltaan melko tylsästä pitkäaikaissäästämisestä. Tavoitteet ja suunnitelmallisuus voivat olla arvaamattoman arvokkaita erityisesti aikana, jolloin volatiliteetti on suurta ja salkku tuntuu sulavan päivä toisensa jälkeen pienemmäksi.

10. tammikuuta 2016

Vuoden 2015 tilinpäätös

2015 oli oman taloudenhoitoni ja tulevaisuuden varallisuuteni kannalta hyvin merkittävä vuosi, sillä ymmärsin vuoden aikana vihdoin alkaa säästämään ja sijoittamaan suunnitelmallisesti osakkeisiin. Kuten aikaisemmassa blogimerkinnässäni kerroin, minulla oli jo ennen viime vuotta jonkinlaista kosketuspintaa sijoittamiseen. Myös varallisuuteni oli karttumassa ihan kohtuullisen tahtia jo ennen osakesalkun avaamista. Uskon kuitenkin, että pitkäjänteinen osakesäästäminen tulee parantamaan merkittävästi elintasoani ikääntyessäni ja tasapainottamaan muuhun varallisuudenhankintaani liittyvää riskiä.

Viime vuosi meni osakesijoittamisen suhteen jokseenkin harjoittelun piikkiin. Vaikka olin tietoinen ajallisen hajauttamisen tärkeydestä, tuli alkuinnostuksen myötä silti astuttua markkinoille turhan nopealla aikataululla. Takaraivossa takoi vain kiire alkaa hyödyntää korkoa korolle -efektiä, eikä tullut mietittyä tarpeeksi sitä, oliko markkina ylipäätään järkevästi hinnoiteltu. Syyskuun Kiinadippi olikin varsin opettavainen kokemus. Valtaosa viime vuoden sijoituksistani oli vuoden vaiheessa pakkasella. Onneksi vastapainoksi tuli kuitattua jonkin verran myyntivoittojakin, joten päädyin ennen uutta vuotta myymään joitain tappiollisia osakkeita verosyistä pois. Jätin jonkin verran tappiollisia sijoituksia myytäväksi vasta vuoden vaihteen jälkeen, sillä luovutustappioiden vähennysoikeus laajenee tästä vuodesta alkaen.

8. tammikuuta 2016

Passiivisen indeksisalkkuni tavoiteallokaatio

Kuten ensimmäisessä merkinnässäni hieman jo pohjustin, olen jakanut osakesijoitukseni kolmeen salkkuun: Indeksi-ETF:istä ja superrahastoista koostuvaan indeksisalkkuun, arvo- ja osinko-osakepoiminnoista koostuvaan "osakesalkkuun" sekä vapaamuotoimempaan "satelliittisalkkuun". Avaan tässä hieman tarkemmin indeksisalkkuni tavoiteallokaatiota ja sääntöjä.

Indeksisalkku on sijoitusteni ns. kova ydin. Kyseessä on passiivisista ja pienikuluisista indeksituotteista koostuva ikisalkku, josta ei ole tarkoitus myydä koskaan mitään pois. Kustannusten mimimoimiseksi olen koonnut salkun pääasiassa Nordnetin ilmaisen kuukausisäästön* piiriin kuuluvista ETF-tuotteista sekä ilmaisista Superrahastoista*. Kuukausittainen säästöohjelman avulla ostot hajautuvat ajallisesti, eikä sijoituksia ole tarkoitus pyrkiä ajoittamaan markkinatilanteen mukaan. Poikkeuksen tästä muodostavat kolme kuukausisäästön ulkopuolista Vanguardin ETF:ää, joita ostan kustannusten minimoimiseksi hieman isommissa erissä. Näitä ETF:iä pyrin hankkimaan sopivassa suhteessa salkkuun ensisijaisesti silloin, kun niiden hintataso on kohtuullinen.

7. tammikuuta 2016

Osto: VXF

Tämänaamuiset uutiset Kiinasta antoivat odottaa otollista päivää ostoille. Seurasin päivän mittaan kurssien kehitystä sivusilmällä ja laitoinkin pilkin veteen Koneen osakkeen pudottua varsin jyrkästi heti Helsingin pörssin avauduttua. Varsin pian kurssi kuitenkin lähti hoipertelemaan takaisin ylöspäin, eikä kääntynyt enää alaspäin iltapäivästä. Niinpä vedin suljin toimeksiannon ja keskityin seuraamaan jenkkimarkkinoiden dipin suuruutta.

Olin jo jonkin aikaa seurannut Vanguard Extended Market ETF:n kehitystä, sillä se kuuluu indeksisalkkuni allokaatioon 16% osuudella. ETF sijoittaa yhdysvaltalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, ja tarkoituksenani on tasapainottaa sillä suuriin jenkkiyrityksiin kohdistuvia SXR8 -sijoituksia. Kuten Vanguardin tuotteille on tyypillistä, myös VXF:än kulut ovat erittäin edulliset: Vuotuinen TER on vain 0,10%

6. tammikuuta 2016

Osto: VNQI

Osa indeksisalkkuni hajautustrategiaa on sijoittaa 10% salkun kokonaispainosta kiinteistömarkkinoita seuraaviin ETF:iin. Olen valinnut tähän tarkoitukseen parhaiten sopiviksi instrumenteiksi Vanguard REIT ETF:n (VNQ) sekä Vanguard Global ex-U.S. Real Estate ETF:n (VNQI). Edellämainittu sijoittaa Yhdysvaltojen kiinteistömarkkinoille ja jälkimmäinen maailmanlaajuisesti, jenkkimarkkinat poislukien. Näinpä näillä kahdella sisartuotteella on kohtuullisen helppoa sijoittaa kustannustehokkaasti koko maailman kiinteistömarkkinoille ja vielä varsin kustannustehokkaasti. VNQ:n vuotuinen expense ratio on vaivaiset 0,12% ja myös VNQI:n vuotuinen hallinnointikulu on hyvin kohtuullinen 0,24%, ottaen huomioon kuinka laajan hajautuksen tuolla hinnalla saa. Tavoitteenani on, että pidemmällä aikavälillä VNQ:n osuus indeksisalkusta olisi 6% ja VNQI:n 4%.

Olen seurannut näitä Vanguardin pörssinoteerattuja indeksirahastoja jokseenkin aktiivisesti elokuun lopusta lähtien, jolloin päätin lisätä VNQ:n indeksisalkkuni allokaatioon. Olin jo hilkulla ostaa erän kyseistä ETF:ää heti syyskuun alun dipissä, mutta ostos jäi tuolloin tekemättä. Olin tuolloin vasta aloittamassa suunnitelmallista ETF-kuukausisäästämistä ja romahdustunnelmissa silloisten omistusteni arvo oli sulanut niin alas, että aloittelevaa sijoittajaa hirvitti. Niinpä en uskaltanut laittaa tarvittavan suurta summaa kiinni kiinteistösijoituksiin, sillä se olisi ollut pitkään liian dominanttina osuutena salkussani. Liian pienen osuuden ostaminen taas olisi ollut kustannusten vuoksi järjetöntä.

Osakesalkkuni sisältö vuoden 2015 lopussa

Oheisessa taulukossa on listattuna osakesalkkuni sisältö ensimmäisen sijoitusvuoteni jälkeen. Omistusten arvo on laskettu loppiaisen 6.1. kursseilla, joten alkuvuoden dippi on ehtinyt hieman syödä salkun arvoa. En myöskään laskenut tähän mukaan eilen toteutuneita tammikuun ETF-kuukausisäästömerkintöjä. Tulen jatkossa käyttämään tätä arvoa salkun vuotuisen kehityksen laskemiseen. Vaikka kurssit ovat hieman jo ehtineet elää viime vuoden päätöskursseista, luulen että tulevinakin vuosina loppiaisena on hyvää aikaa tehdä yhteenvetoa edellisen vuoden tapahtumista, eli sikäli ajankohta on mielestäni tulevaisuutta ajatellen ihan sopiva.

Omistus Markkina-arvo
F-Secure Corporation €1,927.80
Fortum Corporation €1,819.72
KONE Corporation €527.80
Nokia Corporation €520.00
Nordea Bank AB (publ) FDR €2,341.56
db x-trackers EURO STOXX 50 UCITS ETF €161.80
iShares Core MSCI Pacific ex Japan UCITS ETF €191.78
iShares Core MSCI World UCITS ETF €258.30
iShares MSCI USA Dividend IQ EUR €283.44
db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF €354.30
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF €178.10
Nordnet Superrahasto Suomi €63.43
Nordnet Superfonden Sverige €45.33
Nordnet Superfondet Norge €51.69
Nordnet Superfonden Danmark €56.49
Yhteensä €8,780.74

3. tammikuuta 2016

Kuinka päädyin sijoitusharrastuksen pariin

Koska minusta on mielenkiintoista lukea sijoitusnäkemysten ja salkkujen kehittymisen ohella myös ihmisten henkilökohtaisia taustoja sijoitustoiminnan takana, ajattelin hieman avata omaa henkilöhistoriaani ja sitä kuinka olen päätynyt sijoitusharrastuksen pariin.

Olen pienestä pitäen ollut varsin säästäväinen henkilö. Opin jo nuorena käyttämään omaa rahaa vanhempieni alettua maksaa minulle viikkorahaa omia hankintojani varten. Koska viikkorahani oli sangen pieni, hiemankin arvokkaammat asiat vaativat useimmiten viikkojen säästämisen ennen kuin minulla oli varaa lähteä ostoksille. Tämä opetti kärsivällisyyttä rahankäytön suhteen ja jouduin jo varhaisessa vaiheessa punnitsemaan josko impulsiivinen karkkiostos oli mielestäni tärkeämpi kuin kalliimpi ja pidempää säästöaikaa vaatinut sarjakuvakirja.

Teini-ikäisenä olin jo itse vastuussa lähes kaikista omista hankinnoistani vaatteista koulukirjoihin. Vanhempani vain antoivat minulle sovitun summan käytettäväksi ja tästä minun tuli itse budjetoida varallisuuteni siten, että sain kaiken tarpeellisen hankittua. Uskon että vanhempieni talouskasvatuksen myötä olen saanut hyvän pohjan raha-asioiteni pyörittämiseen, eikä minulla ole kolmeenkymmeneen ikävuoteen mennessä ikinä ollut suurempia ongelmia henkilökohtaisen talouteni kanssa.

1. tammikuuta 2016

Uusi vuosi, uusi sijoitusblogi!

Vuodenvaihde on hyvää aikaa hieman ravistella vanhoja rutiineja ja aloittaa uusia harrastuksia. Omalla kohdallani se tarkoittaa jo jonkin aikaa kypsyneen idean toteuttamista, eli oman sijoitusblogin perustamista.

Sijoitusblogini tarkoituksena on ensisijaisesti toimia päiväkirjana itselleni, seuraten sijoitusteni ja varallisuuteni kehitystä pitkällä aikajänteellä. Tämä toivon mukaan auttaa minua pitämään paremmin mielessä "suuren kuvan" ja välttämään turhan impulsiivisia liikkeitä sijoitusten suhteen. Samalla saan jäsenneltyä omia ajatuksiani ja mahdollisuuden saada mietteistäni palautetta. Parhaimmillaan kommenttien ja vaihtoehtoisten näkökulmien saaminen voi estää minua tekemästä kalliita virheitä, millä pitäisi pidemmän päälle olla myös positiivinen vaikutus sijoitusteni tuotto-odotukselle.

Toki blogin ajatuksena on myös esitellä omaa henkilökohtaista sijoitusstrategiaani ja tarjota omia näkökulmiani lukijoille. Koen itse hyötyneeni suuresti sijoitusblogien seuraamisesta ja toivon mukaan omastakin blogistani tulee olemaan hyötyä aloitteleville (ja miksei kokeneemmillekin) sijoittajille.